Експерт: Стимулите ще доведат до инфлационен натиск в дългосрочен план

Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис", В развитие, 15.07.2020

16:10 | 15 юли 2020
Обновен: 16:10 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инфлацията няма да остане нулева на фона на увеличаващите се нива на дълга. Няма как фискалните стимули, достигащи до 10-20% от брутния вътрешен продукт, в дългосрочен план да не доведат до инфлационен натиск или да нямат някакво много деструктивно отражение за системата. Устойчивостта на дълга не е добра. Това каза Николай Стойков, управляващ директор на "Аларик Секюритис", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Инфлацията няма да е нулева, но това не означава, че ръстът ще е жертва. Това, което може да застраши растежа, са деструктивните действия на политиците, поляризирането на обществото”.

Стойков посочи, че за момента няма консенсус сред инвеститорите какво трябва да се направи на пазара - по-дългосрочните изчакват, а някои по-краткосрочни са по-ентусиазирани, виждат много възможности в акциите на добри компании, които се търгуват на изключително ниски нива заради пандемията. 

“Пазарът е привлекателен за много хора, трудно е да се каже дали ще е печеливш”. 

По думите на експерта опасността от емитирането на нов дълг е свързана с президентските избори в САЩ, тъй като инвеститорите приемат, че и републиканците, и демократите ще подкрепят един по-агресивен Федерален резерв, което не е сигурно. 
 
Стойков изтъкна още, че идеята една централна банка да трябва винаги да изглажда бизнес цикъла не е добра. Защо това е така - вижте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук