Имотните пазари в Лондон, Париж и Берлин са най-устойчиви на Covid-19 в Европа

Очаква се те да се възстановят по-бързо от останалите

12:20 | 10 юли 2020
Обновен: 12:27 | 10 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Точният мащаб на последиците от COVID-19 върху пазара на недвижими имоти все още не е ясен, но някои европейски градове вече се показват като по-устойчиви в сравнение с други, сочи изследване на консултантската компания Savills, цитирано от онлайн изданието Europe.re.

Използвайки девет различни показателя – от ликвидност до справяне с настоящата криза, компанията класира Лондон, Париж, Берлин, Стокхолм и Франкфурт на първите пет места в индекса си на най-устойчивите градове, пише Investor.bg. Очаква се те да се възстановят по-бързо от останалите, като в същото време продължат да привличат значителни инвестиции в недвижими имоти. В десетката попадат още Амстердам, Хамбург, Дюселдорф, Ротердам, Стокхолм и Гьотеборг.

„Макар че установени градове като Лондон, Париж и Берлин влизат в топ десет на най-устойчивите градове, бягството на инвеститорите към сигурност е основният извод от изследването“, коментира Маркус Лемли, главен изпълнителен директор за Германия и ръководител на отдел „Инвестиции в Европа“ в Savills.

„С четири града в топ десет статутът на Германия като убежище за инвеститорите може да бъде подсилен от кризата с COVID-19. Освен това смятаме, че по-малки пазари като Стокхолм, Гьотеборг и Осло ще се окажат по-устойчиви, особено благодарение на очакваната по-малка волатилност“, допълва той.

Продължението на статията може да прочетете на  Investor.bg.