Следващата голяма идея на ЕС за подкрепа - държавни дялове в малки фирми

Ако има увеличаване на фалитите, то това може да удължи пандемичния шок

09:58 | 9 юли 2020
Обновен: 09:58 | 9 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейските правителства, които подготвят планове как да помогнат на икономиките си да преодолеят влиянието на блокадите заради коронавируса, се фокусират върху нова идея - как да избегнат нарастването на броя на фалитите, което може да натежи на възстановяването, пише Bloomberg. 

Следващата голяма идея, която набира популярност след властите и икономистите, е възможността за придобиването на акции в малки и средни фирми. Мярката се различава от по-ранните усилия за отпускането на заеми в помощ на компаниите. 

Европейската комисия и Английската централна банка обмислят идеята, както и френското финансово министерство и икономическото министерство на Германия. Асоциацията на германските индустриални и търговски камари (DIHK), която заяви, че капиталът на почти половината от нейните членове се свива, също подкрепя идеята. 

Заемите на

Заемите на компаниите в еврозоната растат с най-бърз темп от 2009 г. насам. Графика: Bloomberg 

Подобна мярка не е нещо ново - банките бяха подкрепени по време на глобалната финансова криза и Германия все още държи над 15-процентен дял в Commerzbank.

Усилията, които бяха фокусирани върху големите компании, бяха критикувани за липсата на достатъчен фокус към ударените по-малки дружества, в които е заета огромна част от населението. 

Прекъсванията около пандемията може да значат, че компаниите, чиито приходи бяха замразени, могат да не се справят, въпреки че възстановяват операциите си. 

Подобна намеса би довела до по-голяма роля на държавата при управление на икономиката и неозбежно би значела избор на победители и победени.

Икономистите, които подкрепят предложението, твърдят, че зависимостта на компаниите от още заеми би могло сериозно да натежи на бизнеса и икономиката. 

„Има риск да се наложи компаниите да увеличат дълга до такава степен по време на кризата, че агресивните инвестиции след това да станат малко вероятни“, заяви Ян Крахнен, директор на института SAFE във Франкфурт. „Това директно ще противодейства на друга форма на финансиране“, твърди той. 

Европейската комисия определи корпоративната платежоспособност като основен риск през тази седмица, като предупреди, че увеличаването на фалитите „може да засили и удължи пандемичния шок, а това да увеличи необслужвани заеми“.

Според изчисленията 720 милиарда евро (811 милиарда долара) ще са необходими само тази година, за да се осигури оцеляването на иначе жизнеспособните фирми в ЕС.