Поколението Z понася икономическата тежест на коронавируса

За най-младите служители има най-голям риск да останат без работа

07:46 | 7 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вече пострадали от световната финансова криза преди десетилетие, поколението на по-младите хора понася икономическата тежест на коронавируса. Дори милиарди долари глобални фискални стимули се затрудняват в борбата с вируса, който увеличава неравенството между поколенията, пише Bloomberg в свой анализ.  

Поколението Z, което обхваща родените след 1996 г., се сблъскват с несигурност по отношение на работните места и ограничени възможности за равитие.

На запад независимо от фискалната подкрепа за най-младите служители има най-голям риск да останат без работа.

В Австралия например въпреки инжектирането на финансова и икономическа подкрепа от 260 милиарда австралийски долара (180 милиарда американски долара), безработицата сред 15-24 годишните е нараснала до 16,1%, в сравнение с около 5,5% за тези на 25+ години. Това е страна, в която не е имало рецесия от 90-те години и е сред държавите, които се справят с ограничаването на вируса. 

Около 25% от по-младите работници нямат достъп до пакета от субсидии за заплати на австралийското правителство, тъй като са на непостоянни договори и не са били наети в продължение на 12 месеца, каза Катрин Бърч, старши икономист в Australia & New Zealand Banking Group. За всички останали възрастови групи този процент е едва 6,5%.  

Неравенството между поколенията в Австралия отдавна е проблем. Младежката безработица се е покачила над 12% преди Covid и е по-висока отколкото в САЩ, Великобритания, Сингапур, Япония и Хонконг, сочат данни на Световната банка. 

Тъй като коронавирусът насочва австралийската икономика към първата ѝ рецесия от почти 30 години, тези проблеми ще се усложняват.  

"Необходима е съществена, целенасочена и постоянна подкрепа, която в допълнение към настоящите политики да гарантира, че младите хора не остават назад план. Пазарът на труда за младите хора е по-несигурен, отколкото беше преди глобалната финансова криза“, каза Бърч.  

Картината е подобна и на други места. Във Великобритания една трета от служителите на възраст 18-24 години, с изключение на студентите, са загубили работата си или са били пуснати в отпуск в сравнение с по-малко от 15% при 35-44-годишните, сочат проучванията на Resolution Foundation think tank.  

Хората извън стандартните трудови правоотношения се справят много по-зле. За да се класират за британската програма за подпомагане, трябва да са наети на или преди 19 март.  

Несигурността при много от работни места за поколение Z се корени в последната финансова криза. Много стартови позиции изчезнаха и принудиха младите хора да останат в индустрии като търговията на дребно или хотелиерството за много по-дълго време от предишните поколения, каза Шърли Джексън, икономист от научните изследвания в Per Capita, австралийски мозъчен тръст, който изследва проблемите на неравенството.  

Влизайки в пандемията, повече от 18% от австралийците между 15 и 24-годишна възраст са класифицирани като „неработещи“ - повече от двойно от всяка  всяка друга възрастова група в Австралия и със 7 процентни пункта повече в сравнение с 2008 г., обяснява Бърч. За сравнение 12% от тази възрастова група във Великобритания не работи. 

„Наложено е вярването, че не работим толкова много, колкото нашите родители, че се оплакваме много повече от тях и че харчим парите си за глупави неща“, каза 25-годишният сенатор на Зелените Джордън Стийл-Джон, най-младият член на австралийския парламент. 

"Сред нас има много повече хора, които искат да работят, отколкото има налична работа",  добави той.  

„Оставянето на младите хора извън пазара на труда за дълги периоди от време намалява шансовете им да заемат по-добри работни места в бъдеще“, каза той. „Това е тиктакаща бомба със закъснител“, коментира икономистът Шърли Джексън.