Франсоа Вилроа: Пандемията трайно промени европейската икономическа политика

Пандемията убеди ЕС да отклони фокуса си върху намаляването на дълга

17:19 | 5 юли 2020
Обновен: 17:34 | 5 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от коронавирус трайно промени европейската икономическа политика, като блокира по-обширен набор от парични инструменти и подтикна към създаване на мощен съвместен фискален план, каза Франсоа Вилроа дьо Гало, един от законодателите в Европейската централна банка, предаде Bloomberg.  

Вилроа заяви, че извънредните мерки на ЕЦБ, въведени вследствие на глобалния финансов крах и кризата със суверенния дълг в еврозоната - отрицателни лихвени проценти, количествено облекчение и дългосрочни банкови заеми - трябва да продължат.  

„Първият урок е, че това, което представихме като временни мерки, ще бъде дълготрайно“, заяви гуверньорът на Френската централна банка в неделя. „Неконвенционалното става квазиконвенционално и това ни помага в настоящата криза“, коментира още той.  

Пандемията убеди ЕС да отклони фокуса си върху намаляването на дълга и подтикна държави като Германия да преодолеят съпротивата си срещу разширен общ бюджет, финансиран от съвместно издаден дълг. 

Програмата за възстановяване на ЕС предстои да бъде подписана. Лидерите ще се съберат в Брюксел на 17-18 юли, за да изяснят подробностите, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще разкрие компромисно предложение тази седмица в опит да се преодолеят разделенията.  

Мишел каза в неделя, че пакетът за възстановяване и съпътстващите мерки за изглаждане на неравенството в Европа са необходими, за да може регионът да излезе от пандемичната криза. 

„Германия стана кейнсианска“, каза Вилроа, като я контрастира с Франция. 

„Имаме възможност да излезем от дисонансната макроикономическа конфронтация, в която бяхме поне 10 години в Европа - между споделената и националната фискална политика. Възможността, която имаме, е споделената европейска фискална политика”, заяви Вилроа.