Вайдман: Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации е временна кризисна мярка

Гуверньорът на Бундесбанк призова страните в еврозоната да не приемат мерките на централната банка като постоянни

17:46 | 22 юни 2020
Обновен: 17:47 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вейдман. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вейдман. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман предупреди правителствата да не разчитат, че Европейската централна банка ще запази цените по заемите ниски, след като икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, бъде овладяна, съобщава Bloomberg. 

Германският представител трърди, че е важно програмата на централната банка за изкупуване на облигации за 1.35 трилиона евро да не задава грешни инициативи за публичните финанси. “Когато перспективите за инфлацията започнат да изискват нормализиране на паричната политика, ЕЦБ трябва да направи необходимото, за да предпази ценовата стабилност”, отбеляза Вайдман. 

„Трябва да е ясно, че програмата се ръководи от основната ни цел, свързана с пандемичната ситуация, и следователно е временна по своя характер“, заяви Вайдман в реч във Франкфурт. „Централните банкери и политиците не трябва да смятат, че ще запазим завинаги ниските разходи за финансиране на правителствата“, добави той. 

Програмата на ЕЦБ играе важна роля в подкрепа на правителствата в еврозоната в борбата им с най-тежката икономическа криза в съвременната история. Въпреки че институцията използва гъвкава схема при разпределението на покупките за различните държави членки, Вайдман отбеляза, че това не означава, че те са „необвързани“.

„За да подкрепим нашия неограничен ангажимент към еврото, ние трябва да внимаваме за границите на нашия мандат и непрекъснато да обсъждаме нашите средства и цели“, добави той.