Глобалната търговия регистрира исторически спад в пика на блокадите

Само през април обемите на глобалната търговия се понижават с 12%

19:45 | 25 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Обемите на глобалната търговия регистрират рекорден спад по време на пика на мерките срещу коронавируса, като само през април се свиват с 12%, съобщава Bloomberg. 

На фона на затворените заводи, летища, офиси, както и ограниченията върху свободното движение и пътуванията, обемите на търговията се свиват с 16% на годишна база, става ясно от данните на нидерландското бюро за анализ на икономическата политика CPB. Данните за тримесечието показват спад от 7%. 

Рекорден спад

Световната търговска организация посочи тази седмица, че най-лошият сценарий за 32-процентен спад на глобалната търговия през тази година вероятно ще бъде избегнат. Оптимистичният сценарий на организацията все още остава за понижение от около 13%. 

СТО заяви, че глобалната търговия може да се възстанови с между 5 и 20% през следващата година. Това обаче е далеч от сигурно и зависи от евентуална втора вълна на коронавируса, която може да доведе до по-слаб от очаквания икономически растеж и налагането на нови мерки. 

Международният валутен фонд също обнови прогнозата си за глобалната икономика, като заяви, че очаква 4.9-процентен спад на брутния вътрешен продукт и 11.9-процентно свиване на търговията.