Турската централна банка изненадващо сложи край на намаляването на лихвите

Комитетът по паричната политика запази основните лихви на ниво от 8.25% - решението беше очаквано от малцина икономисти

14:49 | 25 юни 2020
Обновен: 14:50 | 25 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Kerem Uzel
Снимка: Kerem Uzel

Турската централна банка неочаквано не премина към намаляване на лихвите за първи път, след като Мурат Уйсал застана на гуверньорския пост през юли миналата година, предоставяйки облекчение за пазарите на фона на влошаващите се показатели за инфлацията и намаляващата възвращаемост за инвеститорите, съобщава Bloomberg. 

Комитетът по паричната политика запази основните лихви на ниво от 8.25% в четвъртък, което е в съотвествие с очакванията на само двама икономисти, участвали в изследване на Bloomberg. Останалите 20 експерти са прогнозирали ново понижение на лихвите. 

Прекъсването на цикъла на съкращенията е риск за Уйсал, чийто предшественик беше уволнен от президента Реджеп Ердоган, тъй като не предприемаше подобни ходове. Противно на мнението на повечето икономисти и централни банкери, Ердоган смята, че ниските разходи по заемите са по-ефективни за забавяне на инфлацията. 

Турската лира обаче се оказа значително уязвима на глобалните разпродажби, след като централната банка понижи лихвите с 1.575 базисни пункта в рамките на девет последователни заседания. Валутата на страната е сред петте най-слабо представящи се на развиващите се пазари през тази година със загуби в размер на около 13% спрямо долара. 

В допълнение на паричните улеснения, предоставени след назначаването на Уйсал, централната банка инжектира пари в икономиката с най-бързия темп от десетилетия след разпространението на коронавирусната пандемия. 

Междувременно потребителската инфлация в Турция изненадващо се ускори до 11.4% през май, следвайки двата поредни месеца на забавяне, тъй като нарастващите цени на хранителните продукти натежаха над ефекта от по-слабото търсене. 

Централната банка понижи през април очакванията си за инфлацията до края на годината, като прогнозира забавяне до 7.4%. По-ранните прогнози бяха за ниво на инфлацията от 8.2%.