Паундът ще изтрие щетите от пандемията при сделка за Brexit

Анализатори очакват валутата да достигне ниво от 1.30 паунда спрямо долара при споразумение между ЕС и Кралството

09:01 | 28 юни 2020
Обновен: 15:13 | 28 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe
Снимка: Chris Ratcliffe

Вероятността паундът да поскъпне при постигането на сделка за Brexit ще му помогне просто да се възстанови след щетите, причинени от коронавирусната пандемия, сочи изследване на Bloomberg.

Постигането на сделка между Великобритания и Европейския съюз след трудните преговори е основният сценарий, при който паундът ще поскъпне с 4.4%, достигайки ниво от 1.30 паунда спрямо долара, става ясно от допитване до 26 пазарни стратези. Това е нивото, на което валутата се търгуваше през март, преди коронавирусът да блокира Лондон - най-големият хъб за валутна търговия в света. 

“Лидерите на ЕС и Великобритания осъзнават, че последното нещо, от което някои се нуждае в момента, е Brexit без сделка”, посочва анализатор в Monex Europe. Според него е вероятно тази година двете страни да постигнат някакъв вид споразумение. 

Респондентите в допитването на Bloomberg оценяват на 55% шанса за търговска сделка, въпреки че някои от тях смятат, че споразумението няма да е съществено. 

Brexit доведе до спад на доверието в британските политици и икономиката, като вероятно трудностите около процеса ще се пренесат в 2021 г. и след това, тъй като двете страни преустановяват отношения, изграждани в рамките на десетилетия. 

Според изследването шансовете преговорите да бъдат удължени след транзитния период, който изтича в края на 2020 г., са 10%, въпреки че британското правителство вече неколкократно заяви, че няма да поиска удължаване на срока. Забавянето би довело до малки печалби за паунда спрямо долара - в размер на около 2% в края на годината, установява още допитването. 

Перспективата за Brexit без сделка все още остава на масата, като според допитването шансовете за нея са около 30%. Въпреки че това може да доведе до 5.6-процентен спад на паунда до ниво от около 1.18 паунда за долар, валутните анализатори изглежда са по-малко песимистични към този сценарий. Подобно проучване от август миналата година очакваше спад на паунда до 1.10 паунда за долар при “твърд” Brexit - най-ниското ниво на валутата от над три десетилетия. 

Най-лощият сценарий 

Най-лошият сценарий за паунда ще бъде двойният удар от Brexit без сделка и втора вълна на коронавируса, която да доведе до необходимостта от нови мерки в Кралството. Това може да обезцени валутата до 1.14 паунда за долар, посочват респондентите. 

Движенията при

Каъвто и да е финалът на Brexit, повечето анализатори не са оптимистични относно бъдещето на британската икономика. На въпрос, изискващ от допитаните да поставят оценка от 1 до 10 за перспективите пред икономиката на Великобритания, средната оценка е 4. Тя следва удара от блокадите заради вируса, които понижиха валутата до ниво от 1.14 паунда за долар - най-ниската ѝ стойност от 1985 г. насам.