Пълен обрат: Северна Корея се отказва от военния натиск срещу Южна Корея

Все пак експерти се опасяват, че Пхенян няма да се придържа дълго време към мярката

18:40 | 24 юни 2020
Обновен: 18:40 | 24 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун нареди да се прекратят всички планове за военни действия срещу Южна Корея. Този ход може да отслаби напрежението между двете страни, след като режимът в Пхенян взриви построената от Сеул офис сграда за комуникация в близост до границата и предупреди, че може да последват нови провокации, съобщава Bloomberg.

„Ким направи равносметка за настоящото положение и прекрати плановете за военни действия срещу Южна Корея по време на заседание на военната комисия пред управляващата партия“, съобщава Корейската централна новинарска агенция.

Междувременно правителството в Сеул забеляза, че Северна Корея премахва 10 високоговорителя край границата между двете страни, чиято цел бе да разпространява пропаганда на властта в Пхенян, информира новинарската агенция Yonhap, която се позовава на запознати с вътрешните процеси източници. Високоговорителите бяха вградени отново преди дни, след като напрежението между двете страни се покачи.

Също така много медии в Северна Корея премахнаха редица статии със съдържание против южнокорейското правителство от сайтовете си в сряда.

Режимът на Ким Чен Ун преди седмица заплаши да изпрати войски обратно в райони близо до границата с Южна Корея и да възстанови дейността на десет охранителни гранични поста, които бяха затворени като част от споразумението с южнокорейския президент Мун Дже-Ин.

„Ходът на Пхенян е отслабване на хватката, така че Югът да може да си отдъхне и да усети известно облекчение“, коментира Су Ким, политически анализатор в Rand Corp. “Но все пак не смятам, че Северна Корея ще се откаже напълно от политиката си натиск срещу Южна Корея“, допълва той.