Лошото икономическо състояние на Северна Корея тласка Ким Чен Ун към отстъпки

Очакванията са икономиката на азиатската страна да отчете най-големия си спад от 1997 г. насам

18:43 | 22 юни 2020
Обновен: 18:43 | 22 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Взривяването на сградата, чието предназначение бе да символизира приятелството между Северна и Южна Корея, бе най-твърдият начин Пхенян да поиска помощ за икономиката на страната, която страда от наложените срещу нея международни санкции и затворените заради коронавируса граници. Разрушаването на сградата на стойност 15 млн. долара, чието изграждане в граничния севернокорейски град Кесън бе финансирано от Южна Корея, бе една от най-големите провокации на режима на Ким Чен Ун срещу съседната държава през последните години, пише Bloomberg в свой анализ. 

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин често предупреждава севернокорейския си колега да не прибягва до безразсъдни провокации. Последните му действия към момента не са довели до отмяната на плана за възстановяването на сътрудничеството между двете страни или до прекратяването на опитите на Сеул да убеди администрацията на американския президент Доналд Тръмп да отслаби натиска си срещу Пхенян.

Международните анализатори не могат да открият логиката зад внезапния ход на Ким Чен Ун, но крайният резултат е, че той даде тласък на преговорите между САЩ и Южна Корея относно Пхенян.

Южнокорейският президент изпрати дипломатически представител по въпросите за ядрена енергетика след разрушаването на сградата, за да обсъди с високопоставени политици от САЩ вариантите за справяне с настоящата ситуация на Корейския полуостров, обявиха от Министерството на външните работи на Южна Корея преди седмица. Южнокорейският представител се завърна в родината си в неделя, но при пристигането на летището не даде подробна информация относно разговорите във Вашингтон, отбелязва южнокорейската агенция Yonhap News.

Основната цел на санкциите на САЩ и ООН срещу Северна Корея е да накарат страната да се откаже от програмата си за ядрени оръжия. Всяко разхлабване на ограниченията върху търговията би било от полза за Северна Корея, тъй като икономиката на азиатската страна през тази година ще се свие с 6%, сочи прогноза на Fitch Solutions. Това ще бъде най-големият икономически спад от 1997 г. насам, когато в страната имаше остър недостиг на храна.

Търговията на Северна Корея с Китай, който е най-големият икономически партньор на Пхенян, се забавя драстично заради санкциите, като китайският президент Си Дзинпин също се опитва да ограничи ядрените амбиции на Ким Чен Ун.

Но вносът на стоки в Северна Корея достигна до най-ниското си ниво, след като властта в Пхенян затвори границите на страната по-рано през тази година заради разпространението на коронавируса. През март и през април износът на Северна Корея за Китай се понижи с 90% на годишна база, показват данни на Митническата администрация на Китай.

„Икономическият контекст показва, че Северна Корея се намира в изолирана позиция. Санкциите очевидно влияеха негативно на страната още преди коронавируса, но след затварянето на границата с Китай севернокорейската икономика започна да страда още повече“, обяснява Кайл Фериер, директор в Корейския икономически институт.

Очакваният икономически спад може и да не изглежда на пръв поглед прекалено голям в сравнение с други страни, чиито икономики бяха силно ударени от коронавируса, но Северна Корея е една от най-бедните държави в света и не може да си позволи още икономически щети.

Ето защо парите от Южна Корея ще са от голяма полза. Но заради санкциите търговията между двете страни се е забавила до едва 3.5 млн. долара в периода януари-май 2020 г., докато през цялата 2020 г. търговският поток е възлизал на стойност 2.7 млрд. долара.