Двуполюсното въздействие на движещите фактори отразява изкривяването на пазарите

Силите, които допринесоха за стръмните спадове преди няколко месеца, сега стимулират възстановяването

14:58 | 21 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Това, че някои от същите сили, допринесли за стръмните спадове преди няколко месеца, сега стимулират възстановяването, е знак за това колко изкривени са пазарите. Опитите на инвеститорите да изберат акции победители може да изглеждат като лотария на пазари, където обичайните правила изглежда вече не важат. Само шепа активи изглеждат устойчиви, пише за Financial Times Сийма Ша, главен стратег в Principal Global Investors.

По време на срива на пазара през март шест комбинирани фактора разтърсиха портфейлите на инвеститорите: отделянето на цените на активите от икономическия фундамент; разпространението на социалните медии; рискът от „паднали ангел“ (компании, изгубили инвестиционния си рейтинг - бел. прев.) на пазарите на корпоративен дълг; нарастващата популярност на алгоритмичните стратегии за търговия; множеството глобални вериги за доставки; и доминиращото тегло на технологичните компании в индексите.

Някои от тези фактори продължават да представляват значителни рискове за пазарите, докато те вървят към възстановяване, създавайки потенциални спирачки пред тях.

След подема през април индексът MSCI за САЩ, който отчита акциите с голяма и средна капитализация, е бил по-скъп само в 1 на сто от времето от 2003 г. насам, въз основа на нашата обща мярка за оценка, която съчетава печалбите, балансовата стойност и дивидентната доходност. Междувременно индексът за акциите на растежа в САЩ (MSCI US Growth) никога не е бил по-висок. Втора вълна от инфекции с Covid-19 обаче, която евентуално ще доведе до подновяване на карантината, може да сложи рязък край на този мини бичи пазар.

Социалните медии също остават насрещен вятър. Те разпалиха страховете и неразбирането в ранните дни на вируса и все още действат като ехокамера на безпокойството, изостряйки сривовете както в доверието на инвеститорите, така и в това на домакинствата.

Сложността на глобалните вериги за доставки ще продължи да тежи върху портфейлите. Въпреки че Китай предприе много за отмяна на карантината, а бизнесът отваря отново, засилването на ограничителните мерки в други страни вече се предава чрез глобалните вериги за доставки, като осуетява възстановяването в самия Китай. Продължаващото политическо напрежение между Вашингтон и Пекин може да доведе до допълнителни търговски действия срещу Китай, които могат да нанесат косвени щети на много други държави.

Но три фактора, които помогнаха за ускоряване спада на пазарите, сега се превръщат в неочаквани стимулатори. Продължението на материала четете на Investor.bg.