Потребителските компании повеждат възстановяването на развиващите се пазари

Индексът MSCI EM Consumer Discretionary се повишава с 24% от края на март

09:10 | 20 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Anthony Kwan
Снимка: Anthony Kwan

Въпреки че коронавирусната пандемия продължава да се разпространява, инвеститорите и анализаторите смятат, че в икономиките, които отварят отново, ще има ръст на потребителските разходи, пише Bloomberg. Ралито при акциите на развиващите се пазари е подобен пример. 

Най-големите ръстове на тримесечна база от 2009 г. насам на индекса MSCI Emerging Markets* бяха задвижени от акциите на компаниите за потребителски стоки - основно напредъкът на автопроизводителите, веригите за кафе и търговците на луксозни стоки. Азия е в основата на възстановяването, компаниите от Полша до Чили също се присъединиха към ралито. 

Компаниите за

Нарастващата доминация на компаниите, фокусирани върху потребителските продукти в индекса отразява променящата се структура на развиващите се икономики, които намаляват зависимостта си от цените на суровините, подхранвайки вътрешните си пазари. Това също така предполага, че ръстовете на пазарите от март могат да се окажат устойчиви, дори суровините да поевтинеят или търговските опасения да се завърнат. 

Индексът MSCI EM Consumer Discretionary се повиши с 24% от края на март, достигайки рекордно високи стойности, като се представя по-добре от основния индекс на развиващите се пазари. 

Продължаващите ръстове на книжата на потребителските компании зависят от възстановяването на китайската икономика до предкризисните нива. Въпреки че показателят MSCI намали зависимостта си от петрола и борсово търгуваните стоки през последните години, той е по-зависим от ситуацията в Китай. 

Ръст на новозаразените и втора вълна на коронавируса в азиатската страна са заплаха за потребителската ѝ икономика и основни рискове през втората половина на 2020 г. 

*Данните са отпреди сесията на затваряне в петък