Цветарската индустрия в ЕС губи 4.12 млрд. евро заради мерките срещу Covid-19

Представители на сектора призовават за по-голяма и по-целенасочена подкрепа

20:34 | 19 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Пандемията COVID-19 силно повлия и разруши сектора и пазара на цветята и живите растения в Европейския съюз от началото на март месец 2020 г., сочи доклад за икономическо въздействие на пандемията върху сектора в блока на четири организации, представляващи различните сегменти от сектора - UNION FLEURS, ENA, AREFLH и COPA-COGECA. 

От него става ясно, че загубите, отчетени в целия ЕС, достигат приблизително 4,12 милиарда евро през март и април 2020 г. Това показва ясно изключителното въздействие на ограничителните мерки и социална дистанция, прилагани в цяла Европа върху сектора, в разгара на пролетния сезон.

"Тези загуби никога няма да бъдат възстановени и ще трябва да бъдат поети от хилядите компании в цветарския сектор в Европа", се посочва още в доклада. 

Според него е необходима по-смислена и пряка финансова подкрепа за бранша.

Четирите организации представиха това послание до Генерална дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия по време на среща със заместник генералния директор миналата седмица. Въз основа на ключовите точки от доклада, представителите на сектора подчертаха, че липсата на финансова подкрепа досега не е осигурила  условия за жизнеспособността на производствените и пазарните структури.

„Продължава активно да се изисква координирана финансова подкрепа, за да се запази целостта на единния европейски пазар и да се осигури справедлива оперативна среда, без да се рискуват нарушения на конкуренцията на пазара “, призоваха представители на сектора.

Те също така изтъкнаха необходимостта от специален бюджет за популяризирането на цветята и живите растения в рамките на схемата за насърчаване на земеделските производства и призоваха да се инвестира в по-перспективни сектори за производство, търговия и потребление, за да се изгради по-усъвършенствана колективна структура.