Пандемията превърна 3D принтирането от хоби в спешна производствена линия

Хиляди доброволци се обединиха за справяне с пандемичната криза

16:30 | 14 юни 2020
Обновен: 17:04 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Изведнъж любителите на 3D принтирането в домашни условия превърнаха хобито си в спешна производствена линия за лични предпазни средства за работниците на първа линия, пише The Wall Street Journal.  

Хиляди доброволци от няколко континента се обединиха, за да помогнат за справянето с пандемичната криза.  

От март близо 8000 членове на британска дизайнерска група, наречена 3D Crowd UK, отпечатват части за над 170 000 шлемове за лице, използвайки 3D принтери в домовете си. Групата също така организира сглобяването и раздаването на шлемовете в болници и други здравни организации във Великобритания.  

Групата е само една от нарастващия брой вериги за доставки, възникващи във Великобритания, САЩ и Канада. Те са съставени от любители на 3D принтирането и предприемачи, помагащи за направата на лични предпазни средства за здравни и други работници на първа линия.  

Групите илюстрират потенциала за използване на силата на разпределеното производство за доставяне на продукти в голям мащаб. Подобни подходи, ръководени от общността, са „невероятно пъргави и добре пригодени за бързо реагиране на местните нужди. В много страни те доставят лични предпазни средства за домове, приюти и други институции, които не са в радара на по-големите доставчици ", смята д-р Джени Молой, научен сътрудник в отдела за химично инженерство и биотехнологии в университета в Кеймбридж.  

Преди Covid-19 Оуен Плъм, на 13 години, който живее в Окотокс, Канада, обикновено използва своя 3D принтер за създаване на роботи и ракетни части за играчки. През март Оуен помага за създаването на група във Фуутхилс, която вече има 1000 3D принтирани шлемове за лице, много от които са разпределени на служители от първа линия в местния приют и на други институции, лишени от лични предпазни средства.  

Проектът с нестопанска цел Glia в Лондон, Канада, предостави приблизително 5000 шлемове за лице на малки и средни болници и клиники в Канада. Групата заяви, че е получила финансиране от нестопанската компания Next Generation Manufacturing Canada за производството на допълнителни 45 000 шлемове.  

В Мичиганския щатски университет доцентът по фармакология и токсикология Нейтън Тикоцки помогна за организирането на група от 40 души, които принтираха 8 000 шлемове за лице за здравни работници в централен и югоизточен Мичиган.  

Във Великобритания лекарите, медицинските сестри и другите служители могат да поръчват шлемове за лице от уебсайта на 3D Crowd UK, чиито доброволци отпечатват само лентите за глава на шлемовете, но изпращат всички необходими части за сглобяване на всеки, който поръча такъв. Доброволците правят ленти за глава, като използват дизайн с отворен код от Prusa Research, третият по големина производител на битови 3D принтери, със 7% дял от световния пазар, сочат данни на изследователската компания Context.  

Дизайнът на шлема за лице на Prusa Research е изтеглен приблизително 280 000 пъти по думите на основателя Йозеф Пруса. Дизайнът е изпратен за акредитация до Британската институция за стандарти (BSI) и 3D Crowd UK има разрешение да го разпространява, докато се чака одобрение.  

Доброволците оставят завършената си работа в регионални хъбове, изградени в училища, църкви и други сгради. Там всяка лента за глава се опакова с прозрачен пластмасов щит и еластична лента - парчетата, необходими за завършване на щита. 3D Crowd UK закупува повечето от тези части на едро от различни компании, финансирани отчасти от кампания в GoFundMe.  

След това всеки координатор на хъб работи с доброволци за транспорт, за да изпрати пакетите там, където са необходими. След като бъдат доставени, шлемовете за лице се сглобяват от крайните потребители.