Трейдърите в Европа искат да работят от домовете си и след пандемията

Като основни причини за това те посочват пестенето на време за пътуване до работата и повишената ефективност

15:37 | 12 юни 2020
Обновен: 16:53 | 12 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe
Снимка: Chris Ratcliffe

Европейските трейдъри до скоро не одобряваха идеята да работят от домовете си. Пандемията обаче доведе до промени, като повечето от тях сега предпочитат да избегнат офиса, поне за част от работния ден, сигнализирайки за зараждащи се нови тенденции в сектора, известен със своите дълги работни часове и силна конкуренция, пише Bloomberg. 

80% от 85 трейдъри, до които Bloomberg News се допита този месец, посочват, че искат да имат възможност за дистанционна работа за поне част от работния ден дори и след като настоящите рестрикции срещу коронавирусната пандемия бъдат отменени. Ефектът е дори по-видим от допитване до по-широка група от 254 представители на сектора, като над 90-процентен дял от тях посочват, че ще обмислят работата от вкъщи и в бъдеще. 

Блокадите в Европа бяха въведени в момент, в който трейдърите започваха да преосмислят баланса между професионалния и личния си живот, тъй като регионът е известен с едни от най-дългите работни часове в сектора в глобален мащаб, сочи проучване на Лондонската фондова борса. В него повечето от респондентите посочват, че предпочитат по-кратък работен ден. 

Настоящата ситуация дава възможност на индустрията да преосмисли начина, по който работят ангажираните в нея. Над 50-процентен дял от запитаните трейдъри посочват, че биха искали да продължат да работят от домовете си поне половината от работните си часове в бъдеще. 

“Имаше приета норма, че за да изпълняваш ефективно някои роли, трябва да си в офиса”, коментира директорът на Alpha - базиран в Лондон консултант в индустрията за управление на активи. “Опитът от последните два месеца показа, че има и други начини на работа и в някои роли по-балансираният подход може да бъде също толкова ефективен, ако не и повече”, добавя той. 

Европейските трейдъри

Европейските трейдъри искат да продължат да работят от вкъщи и след пандемията. Графика: Bloomberg 

Danske Bank вече обяви, че ще позволи на служителите си да работят от домовете си по няколко дни в седмицата, като промяната ще е постоянна. JPMorgan очаква да запази офисите си наполовина пълни за „обозримото бъдеще“. В Испания ING тества план, който да позволи на служителите пълна гъвкавост, независимо дали работят в офиса или у дома, от началото на септември.

Сред основните причини, които европейските трейдъри посочват като мотив да искат да работят от домовете си, са пестенето на време за пътуване до офисите и повишената ефективност при дистанционната работа. 

Други също споменават по-ниските нива на стрес при работата от вкъщи, възможността за водене на по-здравословен начин на живот, както и оставащото повече време за семейството.