В САЩ наближава втора вълна на коронавируса

В няколко щата вече се наблюдава рязък ръст на потвърдените случаи

11:35 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
В САЩ наближава втора вълна на коронавируса

В САЩ вече започва втора вълна на разпространението на коронавируса, като потвърдените случаи в страната се увеличават до над 2 млн., съобщава Bloomberg.

В Тексас в сряда бяха регистрирани 2504 нови случая на коронавиурс, което е най-високият брой в рамките на 24 часа, откакто коронавирусът засегна САЩ. А докато Флорида започна да разхлабва ограничителните мерки от началото на юни, в първата седмица на месеца там бяха отчетени 8553 нови случая на коронавирус. А това е най-големият брой в рамките на седем дни. Междувременно в броят на настанените пациенти в болниците в Калифорния е най-високият от 13-ти май.

Втората вълна на коронавируса в САЩ носи нови предизвикателства за жителите и икономиката на страната. Скоковете на случаите в определени райони предизвикаха безпокойствие сред експертите, въпреки че общият брой на новите случаи в страната през изминалата седмица се увеличи с под 1%, което е най-слабият ръст от март насам.

„В някои части на страната идва нова вълна на коронавируса“, коментира Ерик Тонър, старши научен сътрудник по здравна сигурност в университета „Джон Хопкинс“. „Вълната засега е слаба и е далеч, но идва“, категоричен е той.

Въпреки че новите огнища се откриват, когато повечето щати разхлабват мерките, все още не е ясно дали има връзка с повишената икономическа активност. Също така здравните експерти обясняват, че още е твърде рано да се каже с точност дали мащабните протести срещу полицейското насилие, които се организират през последните две седмици, са довели до рязък ръст на новите случаи.

В Джорждия, където фризьорските салони, студиата за татуировки и фитнесите работят от месец и половина, случаите намаляват, което озадачава експертите.