ОИСР: Преждевременното оттегляне на стимулите е рисковано

Икономиката на САЩ ще се свие със 7% през 2020 г., а тази на еврозоната - с 9%, смятат от организацията

15:50 | 10 юни 2020
Автор: Николета Рилска
ОИСР: Преждевременното оттегляне на стимулите е рисковано

Коронавирусната пандемия се отразява на световната икономика и властите не могат да си позволят риска да преустановят преждевременно спасителните си мерки за бизнеса и най-уязвимите хора, предупреждават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирани от Bloomberg. 

ОИСР направи мрачна прогноза за глобалната икономика през тази година, като посочи, че очаква свиване от 6% - над прогнозираното от Световната банка по-рано тази седмица. Очакванията са базирани на сценария, че вирусът ще продължи да отшумява, като институцията смята, че при нова вълна икономиката ще се свие със 7.6%.

Властите по света започнаха да отменят мерките срещу свободното движение на хора, като някои експерти предполагат, че икономиките са преминали през най-тежката част от спадовете. ОИСР обаче отбелязва, че оттеглянето на подкрепата за служителите и компаниите рискува продължителни икономически и социални щети заради пандемията.

Според ОИСР огромните рискове остават, тъй като някои индустрии се изправят пред дългосрочни щети - например авиационната, в която бяха обявени редица съкращения. 

От организацията посочват, че американската икономика ще се свие с над 7% през 2020 г., докато спадът в еврозоната ще е в размер на 9%. Очакванията са икономиките на Италия, Франция и Великобритания да се свият с по над 11%.