България е сред четирите държави в ЕС с ръст на икономиката за първото тримесечие

Като цяло обаче европейската икономика отбелязва един от най-тежките спадове в история си

15:04 | 9 юни 2020
Автор: Николета Рилска
България е сред четирите държави в ЕС с ръст на икономиката за първото тримесечие

България е една от четирите държави в Европейския съюз, които записват ръст на икономиката си през първото тримесечие спрямо предходния период. Сезонно коригираният БВП за страната нараства с 0,3%, колкото и в Румъния.

Най-голямо е повишението за първите три месеца в Ирландия – 1,2%. Следват България и Румъния с ръст от по 0,2 на сто. Растеж записва и икономиката на Швеция - с 0,1%.

Като цяло обаче европейската икономика отбелязва един от най-тежките спадове в своята история през първото тримесечие на тази година на фона на коронавирусната пандемия.

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт е записал понижение от 3,6% в еврозоната и 3,2% в Европейския съюз през първите три месеца на годината спрямо предходния период. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това представлява най-рязкото понижение, откакто се води статистиката от 1995 г.

Най-голямо е свиването във Франция и Италия (с по 5,3%), както и в Испания и Словакия (с по 5,2%).

Изоставането е факт, въпреки че драстичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19 започнаха да се прилагат едва през третия месец от периода. За сравнение през четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП отбелязва минимален ръст от 0,1% както в еврозоната, така и в ЕС.

Спрямо същия период на миналата година сезонно коригираният БВП намалява с 3,1% в еврозоната и с 2,6% в ЕС през първото тримесечие. Това е и най-резкият спад от третото тримесечие на 2009 г. В края на миналата година ръстът на БВП на годишна основа е бил съответно 1% и 1,2% за еврозоната и ЕС.

В един от основните търговски партньори на блока САЩ брутният вътрешен продукт в началото на годината намалява с 1,3% спрямо предходното тримесечие, след като записва ръст от 0,5% в края на 2019 г. Спрямо същото тримесечие на предишната година обаче икономиката расте с 0,3%.

Вижте повече по темата на Investor.bg.