МВФ иска да използва съществуващите резервни активи, вместо да създава нови

В момента има доста вътрешна работа по този въпрос, каза Джефри Окамото

19:45 | 9 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Международният валутен фонд търси начини да мобилизира съществуващите резервни активи, а не да създава нови, за да помогне на страните да се справят с икономическия спад, породен от пандемията, пише Bloomberg.  

Фондът извършва „доста“ вътрешна работа, за да измисли как да използва съществуващите специални права на тираж (СПТ), за да имитира ефекта от създаване на допълнителни такива, заяви първият управляващ директор Джефри Окамото по време на конференция във вторник. 

Предложеното разпределение на СПТ в размер на 500 милиарда долара беше блокирано през април от най-големия акционер на МВФ - САЩ. 

„Въпреки че аз и другите бихме били заинтересовани от общо разпределение на СПТ, ние проучваме всеки наличен вариант, за да сме сигурни, че ефективно ще се възползваме от разпределението на СПТ, но със съществуващите налични запаси в момента“, каза Окамото. 

„В момента има доста вътрешна работа по този въпрос. Не искам да издавам прекалено много“, добави той. 

Управляващият директор Кристалина Георгиева по-рано каза, че МВФ иска да намери начини да предаде СПТ от богатите страни, които не се нуждаят от тях, към по-бедните страни. 

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви през април, че администрацията на Тръмп се противопоставя на плана за създаване на повече резервни активи, тъй като те са определени за държави пропорционално на техните квоти. 

Това означава, че 70% ще отидат в страните от Г-20, които не се нуждаят от помощта, а само 3% - в най-бедните развиващи се страни.