Швеция ще защитава местни компании от чужди придобивания

Все повече страни в ЕС търсят начини да защитат ключови технологии и инфраструктура от придобивания от чужди играчи

18:05 | 8 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Шведското правителство засилва усилията си да защити местните бизнеси от чуждестранни придобивания във време на икономическа слабост заради коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Вътрешният министър Микаел Дамберг и министърът по външната търговия Ана Халберг представиха серия от предложения в понеделник. Сред тях е да се представят сферите, където преките чуждестранни инвестиции биха могли да имат негативен ефект върху националната сигурност. „Също така целта е да се предоставят правомощия на Инспектората по стратегическите продукти да събира информация за чуждестранните инвеститори, които проявяват интерес към шведски компании, когато инвестицията представлява заплаха за сигурността и обществения ред в рамките на ЕС“, коментира Дамберг по време на официална пресконференция.

Дебатът за чуждестранните придобивания в Швеция вече е на преден план, след като в Норвегия кредиторите на Norwegian Air Shuttle AS поеха контрола над авиокомпанията. А впоследствие китайска държавна компания стана най-големият акционер в Norwegian Air Shuttle.

През изминалата седмица парламентарна комисия поиска от шведското правителство да действа бързо и да въведе мерки, които ще позволяват обстойното разглеждане на чуждестранни придобивания.

Този ход е в съответствие и с действията на други страни от Европейския съюз, тъй като се засилват опасенията, че може да се загуби контрола над ключови технологии и инфраструктура. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел прие мерки, които позволяват на Берлин да блокира сделки за придобивания от компании извън ЕС, които са предпоставка за потенциална намеса във вътрешните работи.