Опасността от Brexit без сделка се завръща на фона на удара от пандемията

Преговорите между Великобритания и ЕС навлизат в последния кръг преди насрочената ключова среща по-късно този месец

13:45 | 2 юни 2020
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Заплахата от Brexit без сделка се завръща на фона на трудностите пред британската икономика, предизвикани от коронавирусната пандемия, пише Bloomberg.

Преговорите между Великобритания и Европейския съюз навлизат в последния кръг преди насрочената ключова среща по-късно този месец, като се увеличават шансовете Кралството да приключи транзитния си период след Brexit на 31 декември без постигнато споразумение за свободна търговия.

За момента Лондон отрича всяка възможност да отложи финалната си раздяла с блока заради пандемията.

Според икономист на Deutsche Bank Brexit без сделка ще намали наполовина темпа на растеж на британската икономика през следващата година до 1.5%. Изследователската група Changing Europe изчислява, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство може да се свие с 8% за период от 10 години заради търговските бариери и понижената производителност.

Представители на Citigroup смятат, че икономическият шок може да принуди Английската централна банка да понижи основните лихвени проценти под нулата, тъй като фискалната политика и други инструменти вероятно се окажат недостатъчни за преодоляването му.

Компаниите сега трябва да намерят начин как да се подготвят за Brexit на фона на тежкия удар от пандемията. Много от тях все още са затворени, с увеличени дългове или се борят да се справят с мерките срещу разпространението на заразата.

“Допълнителният дълг, който фирмите поемат, може да направи процеса по Brexit по-труден за тях”, смята Алън Уинтърс от Университета в Съсекс. Миналия месец той отбеляза, че въвеждането на търговски бариери и промените в отношенията между Великобритания и ЕС ще изискват основна преориентация за износа. Според него обаче силно задлъжнелите дружества няма да имат възможност да инвестират в развитието си на нови пазари.

Въпреки че Лондон и Брюксел продължават да твърдят, че постигането на споразумение е най-желаният изход от разговорите между тях, липсата на сериозен напредък и оставащото малко време увеличават възможността двете страни да не сключат сделка - според анализатори на Eurasia Group шансът за това е 55%. Еврокомисарят по търговията Фил Хоган заяви пред RTE миналия месец, че Великобритания “може ефективно да обвини Covid за всичко”.

При липса на сделка до края на годината Кралството ще започне да търгува със страните членки на ЕС според условията на Световната търговска организация. Това може да доведе до ускъпяването на автомобили, фармацевтични продукти, пластмаса и други, както и да създаде неуредици при веригите им на доставка в Европа.

Ударът от коронавирусната пандемия върху доставките беше предупредителен сигнал за това, което може би предстои. Над 80-процентен дял от малките и средни производствени компании в Кралството твърдят, че пандемията е повлияла на веригите им на доставка. Междувременно някои от тях посочват, че подготовката им за Brexit се е оказала полезна в ситуацията, но други отбелязват, че изпитват недостиг на продукти.

Графика: Bloomberg 

Министърът на британския кабинет Майкъл Гоув миналата седмица коментира нуждата от скъсяване на веригите на доставка, която би увеличила, по негови думи, устойчивостта на страните.

Според експерти обаче това може да доведе до допълнително ускъпяване на продуктите, а географската близост на Кралството с ЕС значи, че блокът ще остане негов важен търговски партньор.

Филип Хамънд, бивш британски финансов министър, заяви миналата седмица, че Лондон трябва да потърси вариант поне за временна сделка с ЕС, която да предпази работните места.