Великобритания дава по над 12 млрд. долара седмично за подкрепа на икономиката

Преустановяването на мерките е нарастващо предизвикателство пред финансовия министър Риши Сунак

15:44 | 27 май 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Стойността на британските правителствени програми за подкрепа на икономиката по време на коронавирусната криза се повиши до над 10 милиарда паунда (12.3 милиарда долара) на седмица - сигнализирайки за тежката цена, която финансовото министерство трябва да плати, за да спаси бизнеса, пише Bloomberg.

Данни, публикувани в сряда, показват, че правителството е похарчило почти 50 милиарда паунда за различни програми за заетост и отпускането на заеми към 24-ти май, като седмица по-рано тази сума е възлизала на 40 милиарда паунда. Като част от плана британското правителство вече изплаща възнаградженията на около 10.7 милиона служители.

Данните показват огромното предизвикателство за финансовия министър Риши Сунак, който се опитва частично да започне да отменя подкрепата, без това да доведе до нива на безработицата, близки до тези от 30-те години на миналия век.

Изследване на икономисти, публикувано от финансовото министерство по-рано този месец, показа опасения, че може да отнеме години за възстановяването след мащабните разходи, като годишният бюджетен дефицит има риск да се доближи до 100 милиона паунда - 4% от БВП на Кралството, до 2025 г.

Сунак ще обяви този месец как ще промени програмата за запазване на заетостта между август и октомври. Правителствен служител заяви във вторник, че финансовият министър е готов да преустанови възможността за кандидатстване за правителствена подкрепа за изплащането на заплати в коронавирусната криза. Програмата излплаща 80% от заплатите на временно освободените от работа служители - до 2500 паунда на месец.

Графика: Bloomberg 

Въпреки че голяма част от разходите във Великобритания до момента бяха отпуснати под формата на заеми, дори това може да нанесе трайна вреда. Проучване от миналата седмица установи, че над 40% от компаниите не възнамеряват да изплащат средствата, които са получили чрез кредити, гарантирани от държавата.