Европейците не са много обнадеждени за икономиката

Голяма част от хората смятат, че не е време за големи покупки като мебели или електрически уреди

10:16 | 30 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа започна да отваря икономиката си след месеци на блокиране, като показателите за активност и увереност на бизнеса и домакинствата тръгнаха нагоре. Въпреки това, ако се погледнат отблизо проучванията за икономическите настроения на Европейската комисия за май, се вижда, че компаниите и хората са мрачни по отношение на икономиката, което предполага, че възстановяването ще бъде по-дълго от очакваното, пише Bloomberg в свой анализ.

Хората най-накрая могат да напуснат домовете си не само за да напазаруват хранителни стоки, но мнозина смятат, че не е време за големи покупки като мебели или електрически уреди. Данните показват, че търсенето е ограничено и големите разходи не изглеждат като приоритет. Това създава безпокойство сред икономистите, че ограничителните мерки може да причинят шок за потреблението, който да нанесе дългосрочни икономически щети.

Не е изненада, че хората се притесняват да правят покупки на фона на растящата безработица, а повечето компании казват, че засега не смятат да наемат нови хора. Когато към това се добави фактът, че много фирми ще отворят частично заради мерките за социално дистанциране, а някои дори изобщо няма да отворят, то ситуацията на пазара на труда изглежда мрачна.

Строителството и производството са сред сериозно засегнатите сектори и докато затворените заводи се опитват да се върнат към нормалното си състояние на работа, то те се сблъскват с оскъдни поръчки, които биха могли да повлияят допълнително на заетостта и потреблението.

Продажбите в чужбина също не са кой знае каква опция, тъй като затворените или полузатворените граници и постоянните опасения за втора вълна от вируса води до сериозен песимизъм в мениджърите по отношение на износа.

Правителствата се опитват да разсеят някои от страховете на бизнеса и домакинствата, като подкрепят икономиките с мащабни стимули. Европейският съюз представи тази седмица безпрецедентен спасителен план на стойност 750 млрд. евро, а отделните правителство също отпускат средства за по-бързо възстановяване.