Как Египет се подготвя за летния сезон?

Хотелите в страната вече имат право да приемат местни гости при капацитет от 25%, а от 1 юни – при 50%

15:15 | 23 май 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Египет се подготвя постепенно за летния сезон, поне за местните туристи. Със строг набор от правила правителството цели да гарантира поддържането на възможно най-нисък риск от разпространение на коронавирусна инфекция, пише Die Zeit.

Хотелите вече имат право да приемат местни гости при капацитет от 25%, а от 1 юни – при 50%. Към момента не е ясно кога чуждестранни туристи ще могат отново да влизат свободно в страната.

Според изискванията хотелите първо трябва да кандидатстват за придобиването на сертификат, издаван от експерти от Министерството на здравеопазването, който удостоверява, че хотелиерите прилагат стриктно мерките за предпазване от пандемията.

В хотелите на разположение трябва да има лекар, както и да се осигури защитно облекло и да се изгради вътрешна клиника. Етажи или цели сгради трябва да бъдат поставени под карантина при установяване на случаи на заразени.

Не е разрешено провеждането на партита и сватби. Джакузитата, водните пързалки и помещенията за масажи също са затворени.

Ежедневието ще навлезе в обичайния си ритъм бавно от средата на юни, каза наскоро премиерът Мустафа Мадбули, но при спазване на комендантските часове, които все още важат.

По официални данни около 14 300 души в Египет са заразени с коронавирус. Съществуват обаче и хипотези, че броят на недоказаните случаи би могъл да бъде значително по-голям.

Междувременно морските биолози си припомнят фазата на катаклизми в арабския свят, които засегнаха Египет от 2011 до 2013 г., използвайки я като сравнение със сегашната ситуация. Тогава все още е имало туристи, посещаващи Червено море, но са били значително по-малко спрямо периода преди това.

Професор Нико Михиелс преподава по еволюционна екология в Тюбингенския университет. Изследователският му акцент пада върху рифовите риби. От години редовно се гмурка в Червено море.

"Ефектите, наблюдавани след Арабската пролет, когато на туристическата индустрия бяха нужни няколко години, за да започне бавно да се възстановява, показват, че отсъствието на туристи може да има положителен ефект“, казва той. От личните си наблюдения през годините професорът заявява, че качеството на водата и рифовете, както и многообразието на рибите се развиват положително през годините.

За Михиелс едно е сигурно - по-малко туристи означават по-малко замърсяване и отпадъци. Вече почти не се срещат пластмасови торбички в региона на Червено море. Преди почти година там те са били забранени. Не всички компании са се придържали към забраната. Но сега липсата на туристи компенсира това.

Доста водолази са на мнение, че отливът на туристи ще отслаби икономиката - те вероятно ще са лично засегнати от това. От друга страна, те все пак се надяват, че тази криза е шанс подновният свят да стане по-чист и красив.