Тръмп одобри спасителен пакет за близо 500 млрд. долара на фона на икономическия крах

Новият закон ще възстанови програмата за заеми за малкия бизнес

20:34 | 24 април 2020
Обновен: 19:59 | 3 юни 2020
Снимка:  Michael Reynolds/EPA/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп одобри пакет от стимули на стойност 484 милиарда долара, който включва повече пари за малкия бизнес. Това е последното предложение на законодателите от Вашингтон за спасяване на икономиката, опустошена от пандемията, пише Bloomberg.  

„Страхотно е за малкия бизнес и за работниците. Това е огромна победа“, каза Тръмп в Овалния кабинет. 

Новият закон ще възстанови програмата за заеми за малкия бизнес, която беше изчерпана заради големия интерес към нея. Предвиждат се 370 милиарда долара в помощ за малкия бизнес и подкрепа на работните места. Отпускат се и 75 милиарда долара на болници, които да покрият разходите по време на кризата, и 25 милиарда долара за увеличаване на тестването за заразата.

Това е четвъртият подобен пакет, одобрен от Конгреса в отговор на коронавируса, като общите разходи са близо 3 трилиона долара.

Продължителният недостиг на тестове затрудни реакцията на правителството и създаде напрежение между губернаторите и Тръмп. 

Подчертавайки дълбочината на икономическия крах, законодателите вече обсъждат следващата фаза на спасителните мерки. Министерството на труда на САЩ съобщи в четвъртък, че още 4,4 милиона души са подали заявления за обезщетения при безработица миналата седмица, което прави общия брой на безробитните 26,5 милиона от 14 март насам.