Барние: Великобритания отказва да се ангажира сериозно в преговорите с ЕС

Главният преговарящ на блока за Brexit отправи критики към Обединеното кралство

17:40 | 24 април 2020
Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние. Снимка: Geert Vanden Wijngaert
Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние. Снимка: Geert Vanden Wijngaert

Мишел Барние, главният преговарящ на Европейския съюз за Brexit, атакува Великобритания за неупеха ѝ да се “ангажира по същество” с преговорите за бъдещите отношения между страната и блока, съобщава Bloomberg.

След първата седмица на преговори Барние заяви, че Великобритания дори не иска да обсъди ключови въпроси като риболова в нейните води и мерките за предотвратяване на нечестна конкуренция.

Двете страни се опитват да постигнат споразумение до края на 2020 г., а британският премиер Борис Джонсън вече изключи възможността за удължаване на “транзитния” период след тази дата. На фона на неуспеха на преговарящите да направят нещо повече от това да установят въпросите, по които между Лондон и Брюксел има несъгласия, шансовете за раздяла между Кралството и ЕС без сделка нарастват с всеки изминал ден.

“Великобритания не иска да се ангажира сериозно по редица основни въпроси”, посочи Барние пред репортери в петък. “Обединеното кралство не може да откаже да удължи преходния период и в същото време да забавя разговорите по важни теми”, добави той.

Барние вече заяви, че иска да види “осезаем прогрес” в преговорите през следващите няколко дни. “Това е постигнато само частично тази седмица”, добави той.

Четирите сфери, в които Лондон и Брюксел имат различия, са същите, както и през март - равнопоставеността, управлението на бъдещото партньорство, съдебното сътрудничество и достъпът до риболовни води.

“Трябва паралелно да постигнем напредък по всички казуси”, отбеляза още Барние.