Brexit в условията на коронавирус: Ще има ли отлагане?

Отлагането на транзитния период след края на 2020 г. изглежда неизбежно, смятат експерти

17:21 | 2 април 2020
Обновен: 09:55 | 6 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Британският премиер Борис Джонсън вече заяви, че няма да отлага окончателната раздяла с Европейския съюз след края на годината. Празните конферентни зали на правителството във Великобритания обаче предполагат, че отлагането е повече от неизбежно, пише Bloomberg.

Представители на бизнеса заявиха, че властите са отложили повечето срещи за подготовката за Brexit, тъй като нарастващото разпространение на коронавируса е по-голямо предизвикателство за Лондон. Въпросът сега е как Джонсън ще представи забавянето на процеса пред обществото, а не толкова дали това ще се случи, твърдят те.

“Няма абсолютно нищо друго на фокус освен Covid-19”, заяви представител на Асоциацията за товарен транспорт, като отбеляза, че срещите, чиято цел е да се дискутират проблеми, включително недостига на митнически служители, са отменени. “Няма време, енергия, пари и интерес в момента, които да се фокусират върху Brexit”, добавя експертът.

Въпреки това Джонсън продължава да отказва възможността да се даде повече време на страната, в което тя да преговори и да се подготви за бъдещите си отношения с ЕС. Компаниите, засегнати от вируса, са притеснени, че това може да значи втори икономически шок в края на 2020 г., когато изтича 11-месечният транзитен период след Brexit.

Според представителите на бизнеса решението на Джонсън ще е за удължаване на срока до юни - крайна дата за постигане на законови споразумения с ЕС. Те очакват той да се стреми към строго ограничено във времето отлагане на процеса, което да съответства на забавянето заради коронавируса.

“Всеки се надява на удължаване”, заяви главният изпълнителен директор на Walpole. Той посочва, че темата за Brexit не е водеща във времена, в които компаниите се борят за оцеляване.

Великобритания се стреми към ограничено търговско споразумение с блока, по примера на Канада, което би намалило митата върху стоките, но би довело до допълнителни разходи за митническа документация и бюрокрация. Ако двете страни не постигнат споразумение, търговията между Кралството и блока ще се случва под условията на Световната търговска организация, което ще наложи мита върху продуктите.

Притесненията за Лондон и Брюксел са, че компаниите от двете страни на границата не са адекватно подготвени за края на свободната търговия, което ще доведе до митнически проблеми и неуредици във веригите на доставка. ЕС е най-големият търговски партньор на Великобритания, като в страните членки от блока Кралството изпраща около половината от общия си износ.

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние и британският премиер Борис Джонсън се самоизолираха след положителни тестове за коронавирус, а част от търговските преговори бяха отменени на фона на разрастващата се пандемия. Някои от разговорите в момента протичат по телефона, заяви говорител на британското правителство.

По данни на BBC над 2352 са смъртните случаи от коронавируса във Великобритания. В страната се правят около 13 хил. теста всеки ден, като целта е да се достигне до 25 хил.