Британците изкупиха рекордни количества продукти от магазините през март

Продажбите на супермаркетите нараснаха със 7,6% през последните 12 седмици

14:16 | 31 март 2020
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg
Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Презапасяването на британците с храна заради коронавируса увеличи продажбите на хранителни стоки във Великобритания до рекордни нива през март, сочат данни на изследователската компания Kantar, цитирани от Bloomberg.  

Продажбите на супермаркетите нараснаха със 7.6% през последните 12 седмици - най-бързото темпо от повече от десетилетие. Този темп на увеличение почти се е утроил през последните четири седмици, което прави март месеца с най-големите продажби на хранителни стоки, регистрирани някога. 

Sainsbury’s, който е сред големите четири вериги супермаркети в страната, е победител с ръст на продажбите от 7.4% през последните 12 седмици. Той изпревари конкурентите Tesco, Morrison и Asda. 

Германските Aldi и Lidl също са увеличили продажбите - съответно с 11% и 18% през последните 12 седмици. 

Въпреки че Ocado беше подложен на проблеми с капацитета на уебсайта си, все пак успя да привлече 133 000 нови потребители през същия период, като увеличи продажбите си с 13%. 

Продажбите на хранителни стоки на стойност 10.8 милиарда паунда (13,3 милиарда долара) само през последните четири седмици бяха по-високи от нивата, наблюдавани по Коледа, когато обикновено е най-натовареното време на годината, каза Фрейзър Маккевит, ръководител на търговията на дребно и потребителските нагласи в Kantar.  

От друга страна, цялото това презапасяване изпразни рафтовете по магазините, лишавайки потребителите от някои основни стоки и постави фокус върху устойчивостта на доставките в Кралството.  

Над половината от храната на Великобритания се произвежда в страната, което намалява въздействието на евентуални смущения при доставките от чужбина. Въпреки това Островът все още зависи от Европейския съюз, където някои държави са силно засегнати от пандемията, за над една четвърт от вноса си. 

Въпреки че голяма част от културите се отглеждат в страната, за тяхното събиране Великобритания разчита на сезонни селскостопански работници, които пътуват от чужбина всяка година. Тази практика може да се окаже невъзможна, тъй като движението е ограничено, а авиокомпаниите спират полетите. 

Друга част от проблема е, че селското стопанство необичайно разчита на по-възрастните работници. Един от всеки 10 души в растениевъдството и животновъдството е на над 70-годишна възраст - демографска група, която е особено застрашена от вируса и е помолена да остане у дома. 

Някои британци вземат нещата в свои ръце. Продажбите на семена от плодове и зеленчуци се увеличиха значително, защото хората, затворени в домовете си, търсят продуктивен начин да запълнят времето и градините си, сочат данни на Кралското градинарско дружество.