Формула 1 помага на Борис Джонсън да осигури 30 хил. респиратора

Производителите на респиратори могат да ускорят доставките, но се сблъскват с недостиг на части и затова се търсят и други варианти

10:29 | 25 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Великобритания се опитва да реши проблема с недостига на респиратори, необходими за справяне с нарастващата криза около разпространението на коронавирус с помощта на автомобилни състезателни екипи във Формула 1 и корпоративни гиганти като Siemens и Airbus, съобщава Bloomberg.

Премиерът Борис Джонсън миналата седмица апелира към различни производителите да помогнат за производството на 30 000 респиратора, така че Националната здравна система да се окаже без достатъчен брой от тях. Здравната система в страната разполага с малко над 8000 устройства.

Ситуацията във Великобритания изисква все по-бързи действия, тъй като нарастват установените случаи на заразени с коронавирус. Във вторник здравното министерство обяви, че вече има над 1400 нови случая и още 87 смъртни случая. Представители на здравния сектор предупредиха, че скоро липсата на респиратори може да принуди лекарите да изберат кои пациенти да получават достъп до животоспасяващото оборудване.

Производителите на респиратори могат да ускорят доставките, но се сблъскват с недостиг на части.

Така сега във Великобритания са сформирани три групи - едната разглежда увеличаването на производството на съществуващи респиратори, втората - проектирането на нови модели, а третата - възпроизвеждането на продукт на друг производител след подробно проучване на конструкцията му.

Първата от тези групи, която включва Airbus, Siemens, Smiths Group Plc и екипите на Mercedes и McLaren Formula 1 - работи върху два дизайна: един за некритични пациенти, който може да бъде произведен в сравнително голям брой, и един за пациенти в критично състояние. В групата е и Penlon Ltd., която вече прави апарати за анестезия, които изпълняват някои от функциите на респираторите за интензивно лечение.

На 20 март от Формула 1 излязоха с изявление, че техен екип във Великобритания работи по проект за респиратори.