Британската икономика може да се свие с над 10% през първата половина на 2020 г.

Прогнозата предполага, че правителството ще затвори границите на страната за 4 седмици през април

18:10 | 23 март 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британската икономика ще се свие с поне 10% през първата половина на годината, тъй като разпространението на коронавируса ще окаже своя негативен ефект на БВП, сочат оценки на Bloomberg Economics.

В доклад, публикуван в понеделник, старши икономистът за Великобритания Дан Хенсън посочва, че подкрепата от Английската централна банка и финансовото министерство трябва да доведе до преобръщане на тренда през втората половина на годината, ако разпространението на коронавируса бъде овладяно до лятото.

Той очаква дългът на правителството да се увеличи с 95 млрд. паунда (110 млрд. долара) тази година заради мерките за справяне с последиците от пандемията, включително 17.5 млрд. паунда за програмата за субсидиране на възнагражденията, обявена миналата седмица.

Прогнозата допуска, че правителството ще затвори границите на страната за 4 седмици през април, за да се справи с разпространението на заразата.

“Продължителността на мерките е най-голямата несигурност в нашата прогноза”, посочва Хенсън. Той отбелязва, че при по-тежкия сценарий, който включва 6-седмично затваряне на границите на страната, спадът може да се увеличи до 14%.  

“Със сигурност, ако мерките се пренесат във втората половина на годината, цената ще е огромна”, допълва Хенсън.

Икономистът очаква, че брутният вътрешен продукт на Великобритания ще се свие с почти 9% само през втората половина на годината. Това би направило април-юни най-слабия период от 1921 г., като се имат предвид данните на Английската централна банка.

Според базовия сценарий икономиката ще се свие с 2.7% през 2020 г. в сравнение с прогноза за ръст от 1% преди кризата.