Великобритания затяга мерките и оказва повече социална подкрепа заради коронавируса

От петък вечерта всички ресторанти, барове, кина, театри, концертни зали и фитнес клубове са затворени. Магазините ще продължат да работят, общественият транспорт също

11:00 | 21 март 2020
Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg
Снимка: Julian Simmonds/The Daily Telegraph/Bloomberg

Правителството на Обединеното кралство затваря всички ресторанти, барове, кина, театри, концертни зали и фитнес клубове. То обяви, че засега ще субсидира 80% от заплатите на работниците, които остават без средства, пише Die Zeit.

Плащането на данъци също ще бъде отложено, авансовите плащания ще бъдат просрочени, а обезщетенията за социално подпомагане ще бъдат увеличени с 1000 паунда годишно на бенефициент, пише Die Zeit.

Правителството на Великобритания отдавна се е отказало да ограничава свободата на движение на гражданите и да налага социална изолация. Но в петък вечерта британският премиер Борис Джонсън, в рамките на ежедневната си пресконференция, обяви мерки, които вече се прилагат в много други страни и които досега бяха доброволни във Великобритания:

От петък вечерта всички ресторанти, барове, кина, театри, концертни зали и фитнес клубове са затворени. Магазините ще продължат да работят, общественият транспорт също.

Сензационни бяха решенията на финансовия министър Риши Сунак, който само преди няколко дни обяви отпускане на пакет от помощи в размер на над 300 милиарда паунда за стабилизиране на икономиката. Британското правителство обяви, че първоначално ще изплати 80% от заплатите на всички служители, които са освободени от работа или са подали предизвестие за напускане. Горната граница е около 2500 паунда.

Той помоли компаниите да се въздържат от уволнения. Плащането на данъците ще бъде отложено, авансовите плащания - също, а размерът на социалните обезщетения ще се увеличи с 1000 британски лири на бенефициент всяка година. Преди това правителството поиска от наемодателите да не оставят на улицата наематели, които имат просрочени разходи, и призова банките да прекратят даването на ипотечните кредити.

Само през последните десет години кабинетите спестиха около една трета от публичните разходи. Работата на непълен работен ден е строго регламентирана, обезщетенията за болест и безработица са ниски, системата за социално подпомагане е сложна и недостатъчно финансирана. Противниците на новите мерки се питат дали много работодатели, които смятат да задържат служителите си, биха могли да се възползват от това заплатите да бъдат частично финансирани от държавата. През последните няколко дни, когато много ресторанти и културни институции вече доброволно са прекратили дейност, десетки хиляди души са останали безработни.