Супермаркети във Великобритания въвеждат ограничения за покупките

Тълпите от клиенти презвикаха някои промени в работата на хранителните магазини

16:06 | 18 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Две от най-големите вериги хранителни магазини във Великобритания засилиха своите мерки срещу пандемията - J Sainsbury Plc ограничава покупките, а Wm Morrison Supermarkets Plc планира да наеме 3500 души, за да разшири услугата си за доставка по домовете, пише Bloomberg. 

Вследствие на напрежението, породено от презапасяването на клиентите с продукти от супермаркетите във Великобритания, главният изпълнителен директор на Sainsbury Майк Купе ограничи покупките до 3 броя от всеки отделен хранителен продукт и до два броя от най-популярните стоки. 

„Ние съсредоточаваме всички усилия, за да получим колкото се може повече храна и други основни стоки от нашите доставчици в нашите складове и да ги поставим на рафтовете възможно най-скоро“, казва главният изпълнителен директор на втората по големина гранителна верига във Великобритания в писмо до клиенти. „Все още разполагаме с достатъчно храна за всички, но трябва да купуваме само това, от което се нуждаем ние и нашите семейства”, допълва той.  

Sainsbury също така ще затвори щандовете за прясна храна, за да се справи с тълпите, а в четвъртък ще отвори магазините си само за възрастни хора в продължение на един час, за да може да си набавят каквото им е нужно, преди рафтовете да бъдат изразнени. 

В същото време Morrison планира да наеме още служители, за да успее да се справи с нарастващото онлайн търсене на хранителни стоки. Търговците на дребно разкриха целогодишни резултати, които до голяма степен съответстваха на очакванията. 

Акциите на Morrison се повишиха с 3.7% в началото на търговията в сряда в Лондон, докато Sainsbury се търгуваше с 6,7% по-високо. 

Morrison увеличава доставките по домовете и гарантира заплащане за всички болни и засегнати служители. 

Нарастващите страхове от пандемията доведоха до необикновени сцени в британските магазини за хранителни стоки - хора, които се редят пред магазините, преди още да бъдат отворени, за да купуват стоки като тоалетна хартия и макаронени изделия. Има дори случаи на спорове и бой. Въпреки че супермаркетите и правителството са уверили, че има достатъчно храна, складовите производители оказват огромен натиск върху доставчиците и търговците на дребно. 

Изпълнителният директор на Morrison Дейв Потс заяви, че компанията е в състояние на криза и говори за необходимостта от облекчаване на законодателството, за да могат супермаркетите да работят заедно и да снабдяват с храна. 

В разговор с журналисти, той също призова за увеличаване на работните часове на шофьорите, вдигане на ограниченията за капацитет на микробусите и облекчаване на изискванията за минимална заплата. 

Мащабът на предизвикателствата, пред които е изправена британската икономика, особено търговията на дребно, нараства, когато хората работят от дома и се самоизолират. По-рано тази седмица правителството на Великобритания обяви редица мерки за подпомагане на малкия бизнес. 

Най-голямият собственик на супермаркети в страната, Tesco Plc, по-рано въведе някои норми. Също така промени часовете си за пазаруване в повечето от големите си магазини от 24 часа до само от 6:00 до 22:00 часа, за да може персоналът да презареди рафтовете.