Великобритания с план да спасява милиони работни места

Това е пакет от заеми, безвъзмездни помощи и данъчни облекчения за компании в размер на 350 милиарда лири

14:47 | 20 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските работници ще получат помощ от правителството като гаранция, че няма да загубят работата си по време на коронавирусната криза - това са плановете, които ще бъдат обявени днес, предава Bloomberg.  

Британският министър на финансите Риши Сунак и премиерът Борис Джонсън ще предприемат действия за подпомагане на компаниите, засегнати от пандемията, след като официалните представители определиха разговорите с бизнес лидерите и синдикатите като много положителни.  

В четвъртък Джонсън призова компаниите да не съкращават работниците, въпреки че са изправени пред финансови затруднения в резултат на вируса. „Казвам на бизнеса: стойте до вашите служители, стойте до вашите работници, защото ние ще бъдем до вас“, каза той пред журналисти в Лондон. 

За разлика от финансовата криза през 2008 г., правителството няма да даде приоритет на спасителните плащания за най-големите фирми, а вместо това ще се съсредоточи върху спасяването на поминъка на обикновените граждани, предложи Джонсън. "Този път ще бъде различно", каза той. „Ще се погрижим за хората, които страдат от икономически последици, първо ще се грижим за хората.“ 

Пакетът от мерки вероятно ще включва помощ за заплатите и ще последва безпрецедентна инжекция за подкрепа на английската икономика, тъй като пандемията опустошава здравите предприятия - от авиокомпании до ресторанти. 

По-рано тази седмица Сунак обяви пакет от заеми, безвъзмездни помощи и данъчни облекчения за компании в размер на 350 милиарда лири (400 милиарда долара), а Английската централна банка намали лихвите до рекордно ниски нива. 

Кои са другите мерки? 

- Правителството обяви, че влаковите услуги ще бъдат намалени, тъй като повече хора остават у дома. Съкращенията ще позволят на някои работници да пътуват, докато товарните услуги ще продължат да осигуряват оридвижването на различни стоки, включително на такива от първа необходимост. 

-  Правителството публикува списък с определени „ключови“ сектори, чиито работници ще имат приоритет за местата в училищата, които са затворени за останалата част от страната. Тези сектори включват хора, работещи в здравеопазването, хранително-вкусовата промишленост, комунални услуги, комуникации, финансови услуги и транспорт. 

- На преговорите за Brexit бе нанесен още един удар, когато главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост се изолира със симптоми на вируса. 

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че мерките са помогнали на бизнеса и той ще разкрие повече информация в рамките на днешния ден. 

„Единствено финансовата помощ на държавата може да помогне на хората да се справят“, каза Ханкок в петък в интервю за радио BBC. "Единственият начин да мислим за това, е като война срещу невидим убиец и това означава, че трябва да използавме ресурсите на цялата нация." 

Ханкок също каза, че здравните регулатори пишат писма до над 65 000 бивши лекари и медицински сестри с молба да помогнат за справяне с епидемията. "Вашата здравна служба се нуждае от вас сега", каза той в пряко обръщение към тях.