Daimler възобновява дейност в понеделник

Фабриките на автомобилния производител започват работа отново в понеделник с фокус върху трансмисията и при затегнати хигиенни изисквания

09:08 | 18 април 2020
Обновен: 09:08 | 18 април 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Автомобилният производител Daimler възобновява дейността си след няколко седмици на прекъсване. Работният цикъл в предприятията започва отново от понеделник съобразно нови хигиенни разпоредби, пише Die Zeit.

Един от акцентите в подновената дейност на концерна е върху трансмисията. "Все още сме със значително понижен производствен капацитет", споделя Уилфред Порт, член на управителния борд на Daimler AG. "По принцип веригите на доставки като цяло запазиха цялост. В Китай ситуацията се подобрява. Все още имаме големи проблеми в Европа и по-специално в Италия и Франция", каза Порт. Засега планираните дейности обаче са обезпечени.

За да се гарантира, че служителите не осъществяват контакт повече от необходимото, смените протичат в разреден състав и са гъвкави, за да може работниците да не се засичат. В случаите, в които е възможно, работата се осъществява дистанционно.

Кога компанията може да възстанови производството си на нивата преди кризата не е ясно. "Все още не знаем как ще реагира пазарът", посочи Майкъл Брехт, ръководител на съвета на работниците на Daimler.

Автомобилната компания е прекъснала голяма част от производствения си процес през март, а от 6 април е в сила и частичната заетост – т.е. работата на непълен ден, която изтича в края на април. Около 80% от приблизително 170 000 служители в Германия са засегнати в различна степен от кризата, причинена от разпространението на коронавируса.