Тръмп спира плащанията на САЩ към СЗО

Американският президент обвинява организацията за реакцията й срещу пандемията от коронавирус

07:31 | 15 април 2020
Обновен: 18:10 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че е инструктирал администрацията си временно да спре финансирането на Световната здравна организация, която обвини, че е прикривала информация за пандемията от коронавирус, докато тя се разпространявала по света, съобщава Bloomberg.

"СЗО не успя да изпълни основното си задължение и трябва да носи отговорност", заяви Тръмп във вторник по време на пресконференция в Белия дом.

Не е ясно кога ще бъдат спрени плащанията или колко правомощия има Тръмп да ги спре, тъй като те се одобряват от Конгреса. САЩ са допринесли с 893 милиона долара за дейността на СЗО по време на настоящия си двугодишен цикъл на финансиране, сочат данни на организацията. Представители на администрацията сигнализираха, че спирането на финансирането ще бъде за 60 дни.

„Не е моментът да се намалят ресурсите за операциите на Световната здравна организация или на която и да е друга хуманитарна организация в борбата с вируса“, коментира генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. По неговите думи сега е време единствено международната общност да работи заедно в знак на солидарност, за да спре този вирус и неговите последици.

Преминаването към ограничаване на подкрепата на СЗО в условията на глобална пандемия е безпрецедентно.

СЗО работи с двугодишен бюджет, който се финансира чрез комбинация от членски внос и доброволни вноски от страни членки и организации с нестопанска цел. В миналото повече от три четвърти от финансирането е постъпвало от доброволни вноски. Последният бюджет на СЗО за периода 2020-2021 г. беше одобрен миналия май, като той е в размер на 5.8 милиарда долара, от които 16.4% са от членски внос.

САЩ съставляват почти една четвърт от финансирането чрез членски внос, следвани от Китай, Япония и Германия. През последните години САЩ освен това са и един от най-големите дарители на организацията чрез допълнителни вноски.

„Едно от най-опасните и скъпи решения на СЗО беше катастрофалното й решение да се противопостави на ограниченията за пътуване от Китай и други държави“, каза Тръмп. Според американския президент, ако други държави също са били спрели пътуването си от Китай, са щели да бъдат спасени безброй повече животи.

Демократите от Камарата на представителите осъдиха решението на Тръмп да откаже финансиране на СЗО по време на пандемията, като добавиха, че му липсват законни правомощия и това би било нарушение на закона. Тръмп обаче вероятно ще получи пълна подкрепа от републиканците в Конгреса.