Приходите на Huawei с ръст от 19% въпреки търговския конфликт със САЩ

Най-големият доставчик на мрежово оборудване и вторият най-голям производител на смартфони в света е в центъра на търговския конфликт между САЩ и Китай

19:23 | 31 март 2020
Обновен: 15:05 | 6 юни 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei е успял да увеличи продажбите си значително през миналата година въпреки търговската война със САЩ. Годишните продажби в световен мащаб са нараснали с 19% до стойността от около 110,5 милиарда евро, заяви компанията. Нетната печалба е малко под осем милиарда евро, пише Der Spiegel.

„2019 г. беше изключителна година за Huawei“, заяви изпълнителният директор на Ерик Сю. От компанията обявиха, че въпреки огромния външен натиск бизнесът остава стабилен.

Най-големият доставчик на мрежово оборудване и вторият най-голям производител на смартфони в света е в центъра на търговския конфликт между САЩ и Китай. Правителството на американския президент Доналд Тръмп обвинява Huawei, че е шпионирала западните страни и че сътрудничила неправомерно на китайската държава. На този фон американското правителство се опитва да изтласка китайците от бизнеса с инфраструктура за петото поколение мобилни мрежи (5G).

Освен това на Huawei вече не е позволено да доставя най-новите си модели смартфони с услуги и приложения от Google, тъй като групата е включена в черен списък в САЩ и е класифицирана като заплаха за националната сигурност.

Въпреки призивите за бойкоти на 5G мрежата, Huawei вижда себе си като лидер в търговското развиването на 5G мрежи. Подобни решения от Huawei се използват в повече от 50 страни и региони и предоставят мобилен интернет на повече от 40 милиона души, които живеят в отдалечени райони.

В бизнеса с крайни клиенти Huawei отчита устойчив растеж с доставката на 240 милиона смартфона през 2019 г., постигайки 17% ръст в сравнение с предходната година.