В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Вероятността Huawei да бъде изключен от европейските пазари е малка

Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, В развитие, 05.02.2020

14:56 | 5 февруари 2020

Глобалният пазар на смартфони през 2019 г не отчете сериозни изменения, обемите спаднаха съвсем малко, цената на устройствата остана почти същата, така че годината беше стабилна. Това каза Саймън Бейкър, програмен директор „Мобилни телефони" за ЕМЕА в IDC, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира причината за тригодишното свиване на пазара на смартфони, въпреки пускането в продажба на 5G устройства.

„Причината, поради която пазарът не расте толкова много, особено при развитите пазари, е цикълът на замяна на телефоните, както и фактът, че в развиващите се пазари броят на хората, които могат да си позволят смартфони е пренаситен и търсенето се забавя“.

Бейкър обясни по какъв начин ще се разпредели пазарът между основните технологични лидери.

„Условията на пазара са затегнати, особено при телефоните с операционна система Android. Хората не вливат толкова пари за телефони с тази операционна система, освен това има група от китайски производители, които са решени да се разпространят на световния пазар“.

Той допълни, че поради трудните условия продажбите на някои компании могат да спаднат толкова много, че те изцяло да напуснат пазара.

Саймън Бейкър коментира и силното представяне на Huawei през изминалата година.

„Всички бяхме изненадани колко добре успя да запази инерцията си Huawei въпреки проблемите със САЩ и въпроса за достъпа до операционната система за новите устройства на марката“.

Според програмния директор Huawei е изключително важна марка за китайското правителство, което смята телекомуникационното оборудване за важен отрасъл при развитието на страната.

„Европейската комисия публикува инструментариум, които да намали основните рискове за киберсигурността на 5G мрежите като един от въведените принципи показва, че Европейската комисия не е доволна от използването на 5G мрежа“.

Гостът е на мнение, че това е призив към всички страни да бъдат внимателни и да се замислят точно кои елементи от мрежите да поръчат от Huawei.

Саймън Бейкър смята, че е малко вероятно китайският производител да бъде изключен от европейските пазари.

Гледайте целия разговор във видеото.