Затварянето на границите може да доведе до колапс сектор за 47 млрд. долара в Полша

Строителният сектор в европейската страна разчита на вноса на работна сила

22:01 | 26 март 2020
Снимка: Bartek Sadowski
Снимка: Bartek Sadowski

Затварянето на европейските граници в опит да бъде ограничено разпространението на коронавируса може да доведе до колапс на сектор оценен на стойност 200 млрд. злоти (47 млрд. долара)  в Полша, пише Bloomberg.

Строителният сектор в Полша, който е работодател на 400 хил. души и генерира около 8% от брутния вътрешен продукт на страната, е изправен пред безпрецедентни трудности, тъй като той разчита на вноса на работна сила от Украйна. Строителите се връщат обратно по домовете си, а бъдещи мерки могат да затруднят завръщането им в Полша.

След като страната обяви финалните мерки, предвидени в пакета стимули на правителството за избягване на рецесия и защита на работните места, профсъюзи от строителния сектор предупредиха за бъдещите рискове и призоваха за по-твърди мерки. Исканията на индустрията - една от най-засегнатите от затварянето на граници - включват удължавания на срокове за избягване на санкции и отмяна на плащанията на данъци и такси.

“Трябва напълно да преоценим очакванията си за строителния сектор и пазара на недвижими имоти в Полша”, заяви главният изпълнителен директор на Budimex, най-голямата строителна компания в страната, в писмо до акционерите в четвъртък. Той отбеляза, че вирусът ще има значително отражение върху печалбите на компаниите, включително на Budimex.  

Търсенето

Освен замразяването на пазара на труда, строителният сектор скоро може да се изправи пред спад на търсенето, тъй като инвеститорите отлагат проекти заради рестрикциите за ограничаване на разпространението на заразата и тревоги около икономическото ѝ отражение.

Полската икономика вероятно ще се свие с 1% през тази година, ако ограниченията за движението и пониженото потреблени останат същите до юни, прогнозира финансовият министър на страната миналата седмица.

Полша наложи забрани за влизането на чужденци на границите си, като позволява влизането на малцина, които са поставяни под задължителна карантина. За да облекчи поне част от въздействието, правителството удължи визите на служителите, които все още са в страната.  

Един от петима

Според профсъюзи около 20-процентен дял от служителите в строителната индустрия са украинци, които няма да се върнат в страната до отварянето на границите, което може да отнеме месеци. Според изчисления 2 млн. украински граждани работят в Полша - традиционно един от най-големите износители на работна ръка на континента в Западна Европа.

Към тези данни трябва да се добави, че и нарастващ брой служители в сектора са в болнични, а рискът от затварянето на строителни площадки се увеличава, тъй като все повече хора дават положителни тестове за коронавируса, което налага излизането на колегите им в 14-дневна карантина.

Строителството на пътища, железопътни линии и всички видове сгради в Полша нарасна, след като страната се присъедини към Европейския съюз през 2004 г.

За момента разпространението на коронавируса в страната е в ранен етап, но ако се следват примерите от други европейски държави, щетите за бизнеса ще нарастват.

В Австрия, където броят на потвърдените случаи е 6 пъти по-голям от този в Полша, Strabag - най-голямата строителна компания в страната, затвори всичките си 1000 строителни площадки миналата седмица.