Достъпът до физическо злато е все по-труден заради коронавируса

Това, което се случва, е абсолютна лудост, заяви Лудвиг Карл, член на Управителния съвет на Swiss Gold Safe

18:18 | 25 март 2020
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg
Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Лудвиг Карл е в дома си, притеснен за по-възрастните си роднини. Междувременно бизнесът му процъфтява, пише Bloomberg.

Той е член на Управителния съвет на Swiss Gold Safe, оператор на трезори с висока сигурност в Алпите, които съхраняват нарастващо количество благородни метали на фона на влошаващата се коронавирусна пандемия. Компанията обикновено помага на клиентите и да закупят злато, но правителствата затвориха множество дружества заради кризата, затруднявайки хората да се сдобият физически с продукта.

“Това, което се случва, е абсолютна лудост”, заяви Карл. “В момента, ако някой иска да купи злато, му пожелавам успех в намирането. Повечето от търговците на кюлчета са затворени”, добавя той.

Швейцарската рафинерна индустрия, международен хъб в преработката на злато, е затворена в по-голямата си част заради усилията за преустановяване разпространението на коронавируса. Отменените полети затрудняват производителите в доставките по света, като мините за добив намаляват производството, докато търсенето се увеличава.

“Цялата верига на доставка се стеснява все повече и повече”, посочва Дебора Томсън, директор в IBV International Vaults, която предоставя трезори и поръчки на благородния метал в световен мащаб. “Последният път, когато станахме свидетели на толкова голям хаос на пазара, беше след атаките от 11 септември”, добавя тя.

Цените на златото се понижиха този месец, след като някои инвеститори се насочиха към продажба на благородния метал, за да посрещнат други нужди в рамките на най-тежките дни за пазарите от над десетилетие. Други продадоха златото и се насочиха към различни активи, като долара например. Купувачите обаче се върнаха на пазара тази седмица след агресивните стимули на централните банки и правителствата.