В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Затваряне на швейцарските граници е заплаха за златото, бичият пазар ще продължи

Д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика в Първа инвестиционна банка, В развитие, 20.03.2020

13:04 | 20 март 2020
Обновен: 13:05 | 20 март 2020

В момента голяма част от търговията при златото е свързана с финансови инструменти,  базирани върху наличното злато, но неналични. Физическото злато е в липса и този проблем може да се изостри при затваряне на границите на Швейцария и намаляване на продукцията на германските и швейцарските рафинерии. Това каза д-р Валентина Григорова-Генчева, директор Злато и нумизматика в Първа инвестиционна банка, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Според Григорова-Генчева златото все още предлага ефективна защита на инвестиционните портфейли, макар че в последните дни и то не остана незасегнато от разпродажбите на международните борси.

“Физическото злато, особено, е вечното убежище за инвестиционните портфейли. За една година ръстът в цената и доходността на метала са все още е от над 20%”.

Експертът не очаква централните банки да прибегнат до златните си резерви за подкрепа на икономиката на фона на коронавирусната пандемия. “Да се надяваме, че поне те ще останат буфер”, коментира Григорова-Генчева.

По нейни думи реализираните обеми при търговията със злато доказват, че пазарът има дълбочина и необходимата ликвидност.

“Определено благородните метали, и по-специално златото, играят роля на стабилизатор в сериозни кризисни времена”.

“Бъдещи шокове на пазара могат да бъдат причинени от масивни разпродажби на безналично злато или масивно разпродаване в миннодобивния сектор”, смята  Григорова-Генчева. Тя обаче отбеляза, че това все пак едва ли би довело до драстичен спад в цената на златото, като няма да унищожи доходността и благородният метал ще остане стабилен.

Според госта се очаква заформяне на бичи пазар при златото и преустановяване на пряката връзка с пазара на акции.

“Златото е на трето място в предпочитанията на гражданите в целия свят като инвестиционен инструмент. То позволява и дава стабилност и гаранция за сигурност на всички, които го притежават”, посочи Григорова-Генчева.