Rolex затваря всичките си заводи и се готви за най-лошата си година

Износът на швейцарските часовници пада през февруари най-много за последните осем месеца

17:10 | 19 март 2020
Снимка: Troy Harvey/Bloomberg
Снимка: Troy Harvey/Bloomberg

Швейцарската часовникова индустрия е преживявала трудни моменти и преди, но Rolex, Omega и Cartier сега се изправят пред сериозен икономически удар, пише Bloomberg.

Секторът тъкмо се приспособи към кризата, свързана с протестите на най-големия пазар – Хонконг, и дойде коронавируса.

Междувременно силният швейцарски франк, покачването на цените на златото и затварянето на магазини оказва допълнителна тежест върху компании като Swatch Group AG и Richemont.

Rolex затвори всички свои заводи за най-малко десет дни, а Richemont предлага по-ниски цени с 49% за втора ръка часовници Cartier на сайта на Watchfinder. Изложенията за часовници в Базел и Женева са отменени. В същото време до 70% от производствения персонал на Swatch ще мине на намалено работно време до края на седмицата.

Първата половина на годината вероятно ще е най-лошият период за съвременната индустрия за луксозни стоки, смята анализатор. Това заплашва заетостта в швейцарското часовникарство, което поддържа 59 хил. души и представлява почти една десета от износа на страната. Нещата стават още по-лоши и от факта, че секторът зависи до голяма степен от работници, които живеят във Франция, а много от тях са си останали вкъщи заради ситуацията около разпространението на коронавируса.

Износът на швейцарските часовници пада през февруари най-много за последните осем месеца, като доставките за Китай и Хонконг се свиха съответно с 52% и 42%. Спадът ще се влоши този месец, тъй като епицентърът на болестта се измества към Европа, в която сега има повече диагностицирани случаи от Китай.

Приходите от индустрията за луксозни стоки през първото тримесечие ще спаднат повече от 30%, изчисли Рене Вебер, анализатор от Bank Vontobel AG