Най-голямата индустрия за благородни метали готви мерки срещу вируса

Миньорите са много уязвими, защото работят близо един до друг под земята

12:44 | 17 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Мините за платина и злато в Южна Африка, които заедно съставляват най-голямата в света индустрия за благородни метали, се опитват да потушат местното огнище на коронавирус. Това може да прекъсне операциите, при които стотици хиляди хора работят в непосредствена близост, предава Bloomberg.  

Компании като Anglo American Platinum Ltd. и Sibanye Stillwater Ltd., подготвят редица мерки, от проверка на температурата на работниците, преди да влязат в тесни асансьори и да се спуснат до 2,4 мили под земята, до насърчаване на служителите да се изследват за ХИВ. Също така доставят ваксини за грип и променят начина, по който се извършват задължителните медицински прегледи. 

В платинената индустрия работят около 164 000 души в Южна Африка. Златната индустрия, въпреки че е в упадък, ангажира 95 000 работници. Заедно те генерират около 200 милиарда ранда (12 милиарда долара) в продажбите годишно, а металите заемат голяма част от износа на страната.   

„Определено сме доста уязвими, защото вирусът лесно се предава в райони, където хората се събират“, казва Тутула Балфур, ръководител на здравеопазването в Съвета по минерали в Южна Африка, който представлява повечето минни компании, опериращи в Южна Африка. „Когато нашите работници се спуснат в подземни мини, те работят много близо един до друг.“ 

Тесни общежития 

Дълбочината на мините прави техните експлоатационни условия уникални и особено трудоемки. Под земята миньорите са изложени на високи температури и влажност, а когато се върнат на повърхността, някои живеят в тесни общежития. 

Докато епидемията от коронавирус все още е в начален стадий в Южна Африка със само 62 потвърдени случая, президентът Кирил Рамафоса в неделя обяви национално бедствие, приложи ограничения за пътуване, затвори училищата и забрани големи събирания. 

Към притесненията на минните компании се добавя и лошото състояние на белодробното здраве в Южна Африка, където има най-голям брой заразени с ХИВ в света и стотици хиляди с туберкулоза. Силициевият прах, генериран в златните мини, вече е увредил белите дробове на много работници, оставяйки ги изложени на риск от респираторни заболявания. 

Възрастните миньори 

Средната възраст на работещите в индустрията е 40+, което засилва уязвимостта им към заболявания, които са по-тежки при по-възрастните пациенти.  

"Мнозина са на петдесет години", каза Балфур. „Хроничните заболявания са доста разпространени, като диабета например, който също понижава имунитета.“ 

Проведени са разговори с правителството, за да се промени начина, по който се извършват задължителните здравни прегледи и да не се извършват в препълнени клиники. Минната индустрия се консултира с Националния институт по заразни болести, за да формулира мерки. Ваксините срещу грип са първата стъпка за минимизиране на броя на хората с респираторни оплаквания преди зимата, които започват около юни. 

Опитът на минната индустрия със заболявания като СПИН и туберкулоза трябва да бъде значителен - инвестира се в здравна инфраструктура и се проследяват конатактите между хората.