Платина, паладий и сребро: вече не са толкова ценни

Разпродажбите на световните финансови пазари не подминаха и борсово търгуваните стоки

07:50 | 17 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Скъпоценните метали, които се използват широко в индустриалното производство, се присъединиха към масовите разпродажби на финансовите пазари, тъй като апетитът на инвеститорите към риск отслабна, пише Bloomberg.

Платината, използвана за ограничаване на емисиите на дизеловите автомобили, се срина най-много, докато среброто докосна най-ниските си нива от повече от десетилетие. Паладият, който генерира най-висока възвръщаемост сред основните борсово търгувани стоки през миналата година, регистрира най-голямата си загуба от 1993 г. насам. Медта, която е барометър за световния растеж, се свлече до тригодишно дъно.

Китай отчете исторически спад по някои показатели за първите два месеца на годината, като резултатите се по-лоши дори от това от, което се страхуваха анализаторите. Централните банки по целия свят предоставиха серия от стимули, но това не спря пазарите да възобновят пониженията си, като акциите на минните компании, включително Glencore Plc, BHP Billiton и Anglo American се сринаха на борсата в Лондон. Всички основни метали се търгуваха на значително по-ниски стойности.

„Краткосрочните перспективи на пазара за метали остават мрачни“, смята анализатор от ING Bank.

Инвеститорите излизат от рискови активи на фона на несигурността дали политическите реакции в сегашната ситуация биха били достатъчни, за да се противопоставят на нарастващите икономически щети от глобалната пандемия.

Ето в цифри как изглеждаше търговията с ценни метали в понеделник:

- Платината поевтиня с 26% до 564 долара за унция. Това е най-големият й спад в цените на спот пазара в рамките на ден от 1987 г. насам; На Нюйоркската фондова борса фючърсите с доставка през април поевтиняха с 12% до 657.70 долара за унция – най-големият им спад от 1986 г.
- Паладият продължи загубите си през последните шест сесии до 36%. Само в понеделник металът загуби 18% до 1495 долара за унция;
- Среброто отчете понижение в цената си с 20% до 11.8053 долара за унция – най-ниската му цена за незабавна доставка от януари 2009 г.;
- Фючърсите върху медта с доставка през май поевтиняха с 5.2% до 2.335 долара за паунд.