Драматичен ден за Wall Street, нищо не може да спре разпродажбите

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones загуби почти 13%, изтривайки 3 хил. пункта от стойността си

22:42 | 16 март 2020
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Wall Street преживя най-драматичната си сесия от 1987 г. насам, след като американският президент Доналд Тръмп предупреди, че икономическият срив в резултат на разпространението на коронавируса може да продължи и през лятото, съобщава Bloomberg.

Широкият показател S&P 500 потъна с 12%, увеличавайки загубите си, след като Тръмп каза, че икономиката може да изпадне в рецесия. Пазарът отвори със значителни загуби, след като стимулите на централните банки по света не успя да успокоqt инвеститорите, притеснени от вредите, които коронавирусът нанася на икономиките.

S&P 500 заличи преднината си, натрупана през 2019 г., и сега е с 30% под най-високия си връх. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones загуби почти 13%, изтривайки 3 хил. пункта, като затвори на най-ниското си ниво от две години.

„Никога до сега не сме били в сценарий да изключим цялата икономика“, коментира Стив Чиавароне, портфолио мениджър в Federated Investors. Според него не е ясно как да се оценява такава ситуация и пазарите могат да паднат още.

Докато Фед намали лихвените проценти до нула и засили купуването на облигации, инвеститорите продължиха ударно да разпродават активи като реакция след затварянето  на училища, ресторанти, кина и спортни събития. Компаниите по света спират дейността си, за да удовлетворят исканията на правителствата за ограничаване на социалното взаимодействие.

Обещанието на Международния валутен фонд да мобилизира заем от 1 трилион долара също имаше слабо въздействие върху пазарите.

Ето и някои от основите движения на пазарите в понеделник:

- Цената на петрола сорт Брент падна под 30 долара за барел за първи път от 2016 г.;
- Индексът Stoxx Europe 600 загуби 4.9%;
- Показателят MSCI Emerging Market Index спадна с 6.3%;
- Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0.2%.
- Еврото поскъпна с 0.5% спрямо долара до 1.1162 долара;
- Японската йена регистрира ръст в цената си с 1.8% до 105.94 йени за долар;
- Златото отслабна с 4.3% до 1463.30 долара за тройунция.