Глобалната икономика се насочва към най-слабото си представяне от 2009 г.

Икономисти и инвеститори с мрачни прогнози за растежа през тази година

12:48 | 28 февруари 2020
Снимка: AFP Contributor
Снимка: AFP Contributor

Световната икономика вероятно се насочва към най-лошото си представяне от финансовата криза преди десетилетие на фона на нарастващите опасения от влиянието на коронавируса, които помрачават надеждите за възстановяване, пише Bloomberg.

Няколко седмици, след като икономисти прогнозираха, че поведеното от Китай забавяне на растежа може да бъде бързо преодоляно, започна разпространението на коронавируса, което помрачи оптимизма на фона на множеството фабрики, които преустановиха временно производство в азиатската страна и отслабеното търсене. След като вече засегнаха веригите на доставка и подкопаха туризма и търговията, огнищата на коронавируса от Европа до Америка заплашват да натежат и на други сектори.

Икономисти на Bank of America предупредиха в четвъртък, че очакват 2.8% глобален растеж през тази година – най-слабото ниво от 2009 г. насам. Банката вече очакваше растежът в Китай да се понижи до стойностите от 1990 г., но сега прогнозира, че и американската икономика ще се представи най-слабо за последните 4 години.

Bank of America понижи очакванията си за растежа през 2020 г. до 2.8%. Графика: Bloomberg 

Очакванията на Bank of America са в противоречие с публикуваните прогнози на Международния валутен фонд миналата седмица, който сви прогнозата си за икономическия растеж от 3.3% през тази година с едва 0.1 процентни пункта и заяви, че продължава да проучва по-негативни сценарии.

На фона на поевтиняването на акциите на всички международни борси компаниите също започнаха да отправят предупреждения. Standard Chartered се присъедини към HSBC в четвъртък като посочи, че също няма да успее да постигне целите си за печалба.

„Оставаме чувствителни към външните условия като цяло и осъзнаваме, че те могат лесно да се подобрят или влошат“, заяви главният изпълнителен директор на банката Бил Уинтърс.

Много от процесите на фабриките в Китай все още не са възстановени. Bloomberg Economics изчислява, че китайската икономика е използвала между 60 и 70% от капацитета си тази седмица, което все пак е повишение спрямо между 50-те и 60% миналата седмица. За момента централните банки се въздържат от понижаването на лихвените проценти и очакват да видят какъв ще е пълният икономически ефект, тъй като лихвените нива така или иначе вече са нулеви или близо до нулата.

Вече има и дебат по отношение на това доколко бъдещо разхлабване би било удачно. Ако веригите на доставка са нарушени, то ниските лихвени проценти ще направят твърде малко по отношение на икономическата активност.

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира пред Financial Times в четвъртък, че все още е твърде рано за отговор.

Икономистите и инвеститорите все пак очакват, че голяма част от централните банки ще разхлабят политиките си. Standard Chartered посочи на клиентите си в сряда, че очаква Федералният резерв на САЩ да понижи основните лихви през април и юни, като прогнозите преди това бяха, че централната банка няма да въвежда промени през тази година.

Инвеститори очакват ЕЦБ да понижи лихвите тази година. Графика: Bloomberg 

Правителствата също трябва да подадат ръка на банките. Икономистите на JPMorgan публикуваха очаквания Китай, Южна Корея и Хонконг ще облекчат фискалните си политики.

Някои икономисти не очакват скорошно възстановяване. Тези на Morgan Stanley посочиха в доклад в петък, че докато спадът може да не се пренесе във второто тримесечие, все пак очакват възстановяването да се забави.

До голяма степен бъдещите събития зависят от разпространението на коронавируса и отражението му върху икономиката, което обаче помрачава първоначалния оптимизъм на икономисти и анализатори след търговската сделка на първа фаза между САЩ и Китай. Икономиките на Япония, Италия и Франция вече се свиха през четвъртото тримесечие, докато данните на правителството на САЩ в четвъртък показват, че търсенето е по-бавно от първоначално отчетеното за периода.