Бюджетът на ЕС няма да се финансира с приходи от търговията с въглерод

Заложеното финансиране на бюджета на съюза бе блокирано въпреки очакваното свиване на приходите за държавите

12:16 | 22 февруари 2020
Снимка: Jasper Juinen
Снимка: Jasper Juinen

Предложението да се използва част от приходите от процъфтяващия въглероден пазар на Европейския съюз за финансирането на следващия многогодишен бюджет на блока не успя да получи необходимата подкрепа на европейските лидери. За това съобщи полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Bloomberg, предаде Investor.

Полша бе една от държавите, блокирали инициативата, която би могла значително да свие приходите за националните бюджети, посочи Моравецки пред репортери в Брюксел след срещата на европейските лидери, на която те обсъдиха новата многогодишна финансова рамка.

Според двама източници на Bloomberg начело на съпротивата срещу плана е била Германия.

В последния си проект за предложение председателят на Европейския съвет Шарл Мишел залага приходите от продажба на разрешения в Системата за търговия с емисии в ЕС – които са над средногодишните за държава членка от аукционите в периода 2016-2018 г., да бъдат използвани за финансиране на европейския бюджет.

Оборотът на пазара за търговия с въглеродни емисии в ЕС се е увеличил пет пъти само за последните три години след направена реформа, която облекчи свръхпредлагането.

Цената на въглеродните квоти, търгувани на борсата в Лондон, е средно 9 евро за тон въглерод в периода 2016-2019 г. За сравнение тя достигна 25.6 евро при приключването на търговията в петък. Очакванията са тази цена да нарасне близо до рекордните си стойности през тази година. Очакванията са тя да достигне до 30 евро на тон до края на 2020 г. Това би добавило 19,2 милиарда евро към стойността на пазара за въглеродни емисии.

Повече по темата четете на Investor.bg