В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Пазарът на електромобили в България трудно ще се развие без субсидии

Храбрин Иванчев, член на Изпълнителния борд на Българската асоциация електрически превозни средства, В развитие, 11.02.2020

15:11 | 11 февруари 2020

Пазарът на електромобили у нас трудно би се развил, ако няма субсидии при покупката. В София и в някои големи градове има безплатно паркиране на синя и зелена зона, което дава предимство, в столицата няма данъци и с това се изчерпват предимствата. Това каза Храбрин Иванчев, член на Изпълнителния борд на Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС), в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова

Той посочи, че за 3 години от три зарядни в София, някои и неработещи тогава, вече има 180 в цялата страна. Експертът от Българската асоциация за електрически превозни средства каза и че в Румъния има 10 000 евро субсидия при покупка на електромобил. 

По данни на Acoциaциятa нa eвpoпeйcĸитe пpoизвoдитeли нa aвтoмoбили пpeз пocлeднитe тpи мeceцa нa 2019 г. в Бългapия нe e peгиcтpиpaн нитo eдин нoв тaĸъв. Ha гoдишнa бaзa се бележи cпaд oт 6.7 пpoцeнтa дo oбщo 181. Πлъгин xибpидитe пъĸ pacтaт дo 56.

По думите му това, че няма нито един отчетен електромобил, се дължи на техническа пречка. 

"Има темп на нарастване - освен 200 нови коли, се внесоха и около 800 употребявани. Автомобилният пазар в България е на употребяваните автомобили", каза експертът. 

Около 100 са автомобилите Tesla у нас. Най-търсените са Hyundai Kona, BMW i3, Nissan Leaf, изброи той. 

Възможно ли е да привлечем завод на Tesla - експертът смята, че в момент, в който компанията е пред стартиране на проекта в Германия, e трудно да се предположи, че ще мислят за друга потенциална възможност.

"Ние сме малки, ние нямаме и зарядни, но това е проблем на цяла Източна Европа", каза Иванчев. 

"Технологиите в електрически автомобили се променят с темп, който никой не е очаквал. С новите технологии при батериите се намалява въглеродният отпечатък". 

По думите му технологичното предимство е абсолютното конкурентно предимство. 

Специалистът каза, че повечето компании имат или хибриди, или електрически коли. 

По думите му опасността от коронавируса е преувеличена за автомобилния сектор и посочи, че Китай произвежда близо 70 на сто от електромобилите в света. 

Гледайте целия разговор във видеото