Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Анализатор: Има елемент на истерия около Tesla

Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", Бизнес старт, 07.02.2020

10:15 | 7 февруари 2020
Димитър Георгиев. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria
Димитър Георгиев. Снимка: Bloomberg Tv Bulgaria

Има два типа анализатори - едните очакват цена 0 долара за брой акция на Tesla, други очакват 6000 долара, а някои и 22 000 долара цена за акция през 2024 година. Това се дължи на факта, че на пазарите се търгуват очаквания. Както сега не можем да си представим живота без Google и Facebook, така и тези, които очакват тази сума за една акция, а те са значими финансови институции, не могат да си представят след една или две декади живота без Tesla. Това каза Димитър Георгиев, ръководител "Финансови пазари" в "Елана трейдинг", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

За два-три месеца акциите на Tesla поскъпнаха три пъти и стигнаха ниво 887 долара за акция на 4 февруари. 

По думите му със сигурност изпращаме най-динамичната седмица в историята на Tesla.

"Много рекорди бяха подобрени. Това беше седмицата, в която Tesla се качи най-много в историята си в доларово изражение. Най-голям еднодневен ръст, най-голям еднодневен спад", коментира той. 

Анализаторът изброи няколко причини.

"На първо място е преоценката, която инвеститорите правят в контекста на новините и че Tesla започва да доказва, че тя и нейните доставчици могат да работят устойчиво на печалба. Инвеститорите вярват, че Tesla ще може да бъде глобалният лидер при електромобилите", смята Георгиев.

"Tesla е като религия на пазарите. Или много я обичат, или я недолюбват и мислят, че е надценена", посочи той. 

Той допусна, че е възможно след 10-15 години Tesla да бъде най-скъпата компания в света или най-скъпият автомобилен производител.

"Компанията успява да съкрати разходите, да реши проблемите, свързани със сигурността, и успява да продава успешно по най-евтиния и добрия начин". 

Той посочи и че Tesla за първи път от години насам има две последователни тримесечия на печалби и има всички предпоставки, че ще продължи да произвежда и да продава автомобили устойчиво. 

А кои са купувачите - "дългосрочни инвеститори, които не се вълнуват от еднодневно и двудневно движение на акцията, защото те вярват, че Tesla ще бъде глобалният доставчик на автомобили след няколко години. Другият тип купувачи са тези, които преди това са продали на късо".

"Tesla е най-продаваната акция на късо на пазара в САЩ, това винаги е било така, но последните седмици се забелязва все пак намаление", отчете Георгиев. 

Той смята, че в Азия Tesla има предпоставки да доминира, но има и сценарий, при който проблемът с коронавируса може да доведе до трайно затваряне на фабрики там, и би представлявало риск и за Tesla, и за цялото производство. 

Все пак Димитър Георгиев коментира, че в момента има много голям интерес. "Факт е, че има елемент на истерия в позитивен смисъл". каза той. 

Прогнозата му е, че ще се запази волатилността. Той препоръча на клиентите да инвестират, независимо дали като дълга покупка или къса продажба, такава сума, каквато могат да загубят, защото, по думите му, е вероятен сценарий. 

Целия разговор гледайте във видеото