Турция има срок до края на годината да не попадне в черния списък на ЕС

Страната може да бъде включена в списъка с данъчни убежища, ако не се съобрази с изискванията на съюза

18:07 | 18 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Турция има срок до края на годината, за да се съобрази с изискванията на Европейския съюз за данъчна прозрачност или рискува да бъде добавена към списък на страните, които биха могли да бъдат изправени пред финансови санкции, според австрийския финансов министър Гернот Блюмел, предаде Bloomberg.

27-те финансови министри на ЕС решиха в Брюксел, че Турция понастоящем не спазва изискванията на блока, като дадоха на Анкара срок до края на годината, за да се поправи, заяви Блюмел преди събирането във вторник. Правилата включват двустранни споразумения за автоматичен обмен на банкова информация с членове на ЕС, включително Кипър.

„Ако Турция продължи да нарушава правилата, ще искаме тя да влезе в черния списък“, каза Блюмел пред репортери. „Ще наблюдаваме до края на годината и тогава ще вземем решение“, допълни той. 

Дебатът за данъчните убежища се добавя към редицата въпроси, по които ЕС е изправен пред избора между прилагането на собствените си правила и застрашаването на споразумение, съгласно което Турция помогна да спре потокът на мигранти към Европа в замяна на финансова помощ.

Международните конфликти заради сондажи за газ на Анкара край бреговете на Кипър, нарушаването на демократичните стандарти по време на управлението на Реджеп Тайип Ердоган и турските намеси в Сирия и Либия изтласкаха отношенията между Брюксел и Турция до преломната точка.

Турция, заедно с повече от 20 други държави и юрисдикции, трябваше до края на 2019 г. да изпълни критериите на ЕС относно автоматичния обмен на банкова информация.

В края на 2019 г. ЕС прие списък със санкции, които страните членки могат да използват срещу страни от черния списък с данъчни убежища. Те включват удържани данъци върху плащания, като дивиденти, изпратени от ЕС на дружества със седалище в черния списък или юрисдикция там.

Последната актуализация на черния списък на ЕС с данъчни убежища включва Американска Самоа, Кайманови острови, Фиджи, Гуам, Оман, Палау, Панама, Самоа, Сейшели, Тринидад и Тобаго, Вирджински острови и Вануату.